САЩ могат да вкарат войска в Сирия, но само, за да разгромят ИД. Не си струва Америка да се завира в гражданската война, та тя има толкова печален опит в подобни действия. Такова изявление направи в NBC News кандидатът за президент на САЩ Джон Кейсик.

 

Вие казахте, че не е трябвало американците да вкарват войска в Ирак, ако там не е имало оръжие за масово унищожаване. Но Вие казахте, че ние не трябва да се намесваме и в гражданските войни на други държави.

 

Джон Кейсик, кандидат за президент на САЩ: Вярно е.

 

Водещ: Но ние това сме го правили по-рано, в Босна. Това правилен ход ли беше?

 

Джон Кейсик: Ние направихме това и в Ливан.

 

Водещ: И в Ливан.

 

Джон Кейсик: Чък, позволете ми да кажа. Знаете ли какво мисля за Ливан?

 

За Либия, извинете.

 

Джон Кейсик: Нашите действия в Либия бяха ужасна грешка. Знаете ли, честно казано, това е нещото, с което хората свързват името на Хилъри Клинтън. Те говорят за Бенгази и имат причина да говорят. Но ние в никакъв случай не трябваше да сваляме Кадафи. Това беше ужасна грешка. Този човек си сътрудничеше с нас, а сега ние породихме хаос в тази страна.

Аз бях против вкарването на американски войски в Ливан, гласувах против това дори тогава, когато Рейгън искаше да ги вкара. И Тил ОНийл искаше да ги вкара там. И после, когато американските миротворци ги взривиха в казармите в Бейрут, Тил започна публично да обвинява Рейгън, аз това никога няма да го забравя. Сунитите и шиитите воюват помежду си още от шести век, ние защо искаме да се набутаме във всичко това?

Това е безумие.

 

Водещ: Т.е. Вие не бихте се намесили в ситуацията в Сирия?

 

Джон Кейсик: Бих вкарал войска в Сирия само, за да унищожа Ислямска държава. Не бих започнал да използвам американските войски, за да сваля Асад, но бих подкрепил въстаниците. Напълно нормално е да се подкрепят хора, които споделят нашите възгледи, но, според мен, ако САЩ се гмурнат в гражданската война в Сирия срещу Асад, това ще бъде голяма грешка.

 

В ефир на 14 февруари 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;