Ако Анкара продължи да стреля срещу кюрдите, които Русия и САЩ подкрепят, сирийският конфликт може да се превърне в катастрофа, пише британското издание Гардиън.

 

«Главният страх на Турция е в това, че кюрдската партия «Демократичен съюз» може да вземе контрола над значителни територии в северна Сирия, да ги обедини с независимия иракски Кюрдистан и да подтикне така етническото кюрдско население в Турция да последва примера им», — счита журналистът Саймън Тисдол.

 

Той припомня, че през юни 2015 година турският президент Реджеп Ердоган се е заклел, че никога няма да допусне създаването на кюрдска държава в северна Сирия.

 

В тази връзка Турция не е на себе си, заради подкрепата, която Русия и САЩ оказват на кюрдите, твърди авторът.

 

В Москва вече се откри представителство на партията, която Анкара счита за терористична организация, а неотдавна специалният посланик на САЩ Брет Макгърк се срещна с ръководителя на бойното крило на кюрдската партия в Кобани. Журналистът не изключва, че затиканият в ъгъла Ердоган може да прехвърли турска войска през границата.

 

През януари по време на визитата на вице-президента на САЩ Джо Байдън в Турция властите предупредиха, че са готови да нанесат удари по кюрдите в Сирия, ако те продължават да предават американското оръжие на турските кюрди от Работническата партия на Кюрдистан. Сега ударите вече са факт.

 

Още тогава Министерството на отбраната на Русия фиксира признаци на скрита подготовка на турските въоръжени сили за действия в Сирия, а в турските средства за масова информация още тогава се появиха съобщения за това, че Анкара засилва военните си действия, в това число наземните, на територията на сирийските кюрди, пише Тисдол.

 

«Новата голяма военна операция срещу кюрдските позиции пряко Русия и САЩ, са свидетелство на отчаянието на Ердоган и вероятност от катастрофално разрастване на сирийския конфликт», — прави изводите си журналистът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;