Абайоми Азикиве, редактор в Pan-African News Wire, счита, че действията на Анкара са реакцията в резултат на военните успехи на Асад в региона.

 

«Всичко това показва, че Турция възприема последните събития в Сирия като непосредствена заплаха. И това е свързано не само с активността на сирийската армия, но и с успехите на военната операция, която провежда Русия. Реакцията на турските власти прояснява картината на сирийския конфликт и очертава днешното позициониране на силите. В голяма степен действията на Турция са провокирани от това, че терористите от Ислямска държава и другите екстремистки групировки са попаднали в обкръжение в околностите на Алепо и в районите, прилежащи до сирийско-турската граница», — поясни Азикиве.

 

Припомняме, че Турция откри в събота и неделя артилерийски огън по позициите на кюрдските сили на самоотбрана, намиращи се северно от Алепо в района на една авиобаза и намиращи се наблизо селища.

 

САЩ, Русия и Франция порицаха действията на турското правителство. Официален дамаск изпрати строга нота съм Съвета за сигурност към ООН във връзка с действията на Турция.

 

Анкара твърди, че стрелбата по кюрдите в Сирия е ответна мярка на тяхното правителство, защото кюрдите уж заплашвали границата на Турция, а и самата кюрдска организация била терористична.

Тагове: ; ; ; ; ;