Турски танк в град Азаз в Сирия, август 2015 година, в защита на туркоманите, срещу кюрдите.
Турски танк в град Азаз в Сирия, август 2015 година, в защита на туркоманите, срещу кюрдите.

Турция откри артилерийски огън по територията на Сирия. Бомбардировките бяха осъществени над силите на кюрдската самоотбрана, пострадаха няколко населени места. На турска територия бяха прехвърлени няколко самолета от ВВС на Саудитска Арабия. Много експерти считат, че действията на Анкара и Ер-Рияд само сипват масло в огъня на сирийския конфликт и противоречат на постигнатите в Мюнхен споразумения за примирие между борещите си на територията на Сирия страни.

 

Дамаск осъди стрелбата по сирийска територия, която бе осъществена от Турция на 13-14 февруари. Целта на бомбардировките бяха кюрдските отряди за самоотбрана, а също войската на президента Башар Асад. В писмо до ООН Сирия назова действията на Анкара нарушаване на суверенитета на страната и «пряка подкрепа на тероризма». Предполага се, че стрелбата се води от територията на турската провинция Хатай. Според съобщения от сирийската телевизия, пострадали са пет големи села.

 

Турция твърди, че атаките й имат ответен характер, изискването е кюрдите да освободят позициите си, завзети от ислямистите в северна Сирия.

 

«Турция реагира на действията на групировките, свързани с кюрдите. Те се опитват да се укрепят в Сирия и представляват заплаха за Азаз (град в Сирия, който се намира на  8 км от границата с Турция, бел.ред.), — заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

 

Вашингтон настоятелно призова Турция, своя верен съюзник от НАТО, да прояви сдържаност и да спре стрелбата. Едновременно с това САЩ изискаха от сирийските кюрди да прекратят настъплението си в северната част на провинция Алепо.

 

Франция на свой ред призова да се сложи край на насилието, посочвайки, че Турция трябва да прекрати огъня по сирийските кюрди.

 

Правителствените войски постигат впечатляващи успехи в борбата с терористите в провинция Алепо.

 

Абайоми Азикиве, редактор в Pan-African News Wire, счита, че действията на Анкара са реакцията в резултат на военните успехи на Асад в региона.

 

«Всичко това показва, че Турция възприема последните събития в Сирия като непосредствена заплаха. И това е свързано не само с активността на сирийската армия, но и с успехите на военната операция, която провежда Русия. Реакцията на турските власти прояснява картината на сирийския конфликт и очертава днешното позициониране на силите. В голяма степен действията на Турция са провокирани от това, че терористите от Ислямска държава и другите екстремистки групировки са попаднали в обкръжение в околностите на Алепо и в районите, прилежащи до сирийско-турската граница», — поясни Азикиве.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;