Мюнхенските съглашения за прекратяване на огъня показаха безпомощността на Вашингтон в Сирия, твърди Марк Чемпиън. Съдбата на конфликта зависи от интересите на Русия.

 

Съдбата на примирието в Сирия зависи от Русия, твърди политическият анализатор на Bloomberg View Марк Чемпиън.

 

«От кога Русия, а не САЩ, започна да има решаващата роля в Сирия? От сега. Условията за прекратяване на огъня показаха безпомощността на Вашингтон в Сирия»,  — твърди аналитикът.

 

Според събеседника на Марк Чемпиън председателят на президиума на Съвета по външна и отбранителна политика политолога Фьодор Лукиянов, ключов момент в сирийската кампания на Москва е ситуацията в Алепо.

 

«Това е изключително важен момент, както за бъдещата стабилност на Сирия, така и за Русия, на която й е важно да демонстрира, че цялата операция е имала смисъл. Ефектното събитие — възвръщането на Алепо, би помогнало да се покаже това», — цитира Чемпиън думите на политолога.

 

Лукиянов не се съмнява, че договореностите за прекратяването на огъня в Сирия ще бъдат изпълнени, но споразуменията, бидейки обременени, могат да се случат след неколкократни дипломатически опити около съгласуването на примирието, както това стана в Босна и в известна степен с Украйна.

 

Ако огънят не се прекрати докато не падне Алепо, възниква въпросът: какво ще се случи след това, когато градът бъде завзет или минимум обкръжен, добавя анализаторът.

 

Фьодор Лукиянов твърди, че е неизбежна намесата на Турция в сирийския конфликт, към чиито граници са се насочили десетки хиляди бежанци.

 

В същото време придвижването на кюрдите и сирийските правителствени войски ще лишат Турция от контрола над границата и в края на краищата това ще доведе до създаването на «кюрдска протодържава» в този регион.

 

«Това ще бъде съвсем друг конфликт, с голям брой сражаващи се на страната на опозиционните сили и със заплаха от пряк руско-турски конфликт», — счита политологът.

 

Завземането на Алепо може сериозно да повлияе на хода на сирийската криза — това не само ще се превърне в символ на успеха на Москва, но и ще направи нееднозначна оценка на западните държави за действията на Русия в Сирия, добавя Марк Чемпиън.

 

Освен това, контролът над териториите, напуснати от бойците на Ислямска държава ще бъде в ръцете на Башар Асад, а не в ръцете на подкрепяните от Турция и САЩ въстаници.

 

«Проблемът на Кери, САЩ и техните съюзници е в това, че от настоящия момент всички карти са в ръцете на Путин. Русия може и да не е доминираща сила в Близкия Изток, но тя, без всякакво съмнение, е такава в Сирия», — прави извода си аналитикът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;