Вице президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с премиера на Турция Ахмет Давутоглу призова Анкара да демонстрира сдържаност и да прекрати артилерийските удари по северно Алепо, съобщи Белият дом.

 

Вице президентът на САЩ «подчерта необходимостта от деескалация на напрежението в региона».

 

«Вице-президентът отбеляза, че САЩ полагат усилия да убедят сирийските кюрдски сили да не използват настоящата ситуация, за да завземат допълнителна територия близо до турската граница. Той също призова Турция да демонстрира сдържаност, спирайки артилерийските удари в този район», — се казва в съобщението.

 

Лидерите заявиха, че ще работят заедно, подчертавайки необходимостта да защитят бежанците и уязвимото население в северо-западна Сирия «и да работят по това коридорите за хуманитарна помощ за Алепо да останат отворени».

 

«Вице-президентът подчерта подкрепата си към борбата на Турция срещу тероризма на Кюрдската работническа партия, лидерите подчертаха, че тяхната обща цел е да се нанесе поражение на ИД и да се работи за прекратяване на бойните действия, както за това бе постигнато споразумение в Мюнхен», — уточниха от Белия дом.

 

Давутоглу съобщи, че е говорил по телефона с Байдън и е подчертал, че бойното крило на партията на сирийските кюрди е заплаха за Турция, против която Анкара има намерение да «използва всички възможни средства».

 

В събота Турция обстреля  с артилерия бойците от кюрдските сили за самоотбрана в авиобаза Минех и в разположеното наблизо населено място.

 

Премиерът на Турция Давутоглу нарече това ответна мярка във връзка със заплаха за границите на Турция от страна на ПДС и настоя кюрдските сили да изоставят позициите си северно от Алепо, на което лидерът на сирийските кюрди Салих Муслим отговори с категоричен отказ.

Тагове: ; ; ; ; ;