Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор с френския си колега Жан-Марк Ейро изрази загриженост във връзка с позицията на Франция по повод стрелбата от страна на Турция върху позициите на кюрдските сили за самоотбрана в северна Сирия, съобщи МВнР във вторник.

 

В неделя МВнР на Франция изрази загрижеността си от продължаващото влошаване на ситуацията в района на Алепо в северна Сирия и призова за незабавно прекратяване на бомбардировките от страна на правителствената армия и нейните съюзници по цялата територия, както и от страна на Турция върху заеманата от кюрдите зона.

 

«Чавушоглу изрази тревога от изявлението на МВнР на Франция в неделя за нашата операция срещу сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз в северна Сирия. Чавушоглу подчерта, че нашата страна се бори с тероризма в Сирия, за това ние информирахме също и нашите френски колеги по време на заседанието на международната група за подкрепа на Сирия на Мюнхенската конференция по сигурност на 11 февруари», — се казва в писменото изявление на представителя на турското МВнР.

 

«Министърът на външните работи на Франция заяви, че нашите възгледи по Сирия като цяло са сходни, той изрази надежда, че в най-близко време сътрудничеството между двете държави ще продължи да се развива», — се добавя в изявлението.

Тагове: ; ; ; ;