Сирийският опозиционен Висш комитет за преговорите (ВКП) е против войските на които и да са чужди държави на територията на Сирия, в това число и против провеждането от Саудитска Арабия и Турция на сухопътна операция в страната, заяви за агенция «Спутник» официалният представител на ВКП Рияд Ага.

 

«Турското нахлуване и сухопътната операция, обявена от Саудитска Арабия, — част от операцията на международната коалиция за борба с тероризма и нямат нищо общо с плановете на опозицията за свалянето на Асад. Ние не желаем да виждаме чужди войски на нашата земя. Искаме Русия да спре авиоударите, за да отстъпи и Иран, за да отстъпят и Турция, и Саудитска Арабия», — каза Ага.

 

Саудитска Арабия по-рано заяви, че в рамките на борбата с тероризма са готови да изпратят военни в Сирия при условие, че операцията се съгласува с командването на международната коалиция начело със САЩ.

 

Както заяви за телевизионния канал «Ал-Арабия» съветникът на министъра на отбраната на кралството Ахмед Асири, принципно съгласие за това не е постигнато.

 

Готовност да се присъединят към Саудитска Арабия по-рано изразиха ОАЕ и Бахрейн. По данни на Гардиън, Ер-Рияд може да изпрати в Сирия няколко хиляди военни, а операцията маже да бъде проведена в координация с Турция.

 

Турските медии съобщиха миналата седмица за вкарването на 100 турски военни на сирийска територия. Министърът на отбраната на страната опроверга тази информация, в същото време той потвърди, че в Турция могат да се базират самолети на ВВС на Саудитска Арабия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;