В последните няколко дена Турция рязко активизира обстрелването на сирийската територия под предлог, че се бори със заплаха, която уж идва от кюрдските групировки.

 

На артилерийски атаки бяха подложени няколко населени места в Сирия, а също казармите на кюрдските сили за самоотбрана.

 

Всичко това се случи няколко дена, след като в Мюнхен участниците в Международната група за подкрепа на Сирия се договориха, че в най-близко време ще се определи етапността при прекратяването на въоръжените действия в Сирийката Арабска Република.

 

СЕРИЯ СТРЕЛБИ

 

В събота турската артилерия стреля по бойците от кюрдските сили за самоотбрана в авиобаза Минех и по разположеното наблизо населено място. Премиерът на Турция Ахмет Давуоглу тогава нарече това ответна мярка във връзка със заплахата върху турската граница от страна на частите на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС).

 

В неделя турската артилерия откри огън по казармата на кюрските сили за самоотбрана (КСС) в сирийския град Африн, севоро-западно от Алепо. Сред бойците от КСС има пострадали.

 

В същия ден турската артилерия отново откри огън по територията на Сирия, този път стреля по населените места Маримин и Анаб в северната част на провинция Алепо, съобщи ливанският телевизионен канал «Ал-Маядин».

 

Турция откри огън и по Латакия, недалеко от военната база «Хмеймим», от която излитат руските ВКС.

 

«Артилерията на Турция откри огън по позициите на сирийската армия в района на планината Алия в северо-западната част на провинция Латакия.

 

Няколко снаряда долетяха от турска територия», — разказа кюрдски боец.

 

Тагове: ; ; ; ; ;