Администрацията на президента Обама одобри строителството на първата от половин век насам американска фабрика в Куба, съобщи в понеделник агенция Асошиейтед Прес.

 

Става дума за фабрика, която ще произвежда хиляди неголеми трактори на година за нуждите на кубинските фермери. С проекта се ангажират Хорас Клемънс и Сола Берентеля от щата Алабама.

 

Агенцията съобщава, че министерството на финансите на САЩ миналата седмица са информирали партньорите за това, че на законно основание могат да пристъпят към производството на трактори и друго тежко оборудване в особената икономическа зона, открита от кубинското правителство, която цели привличане на чуждестранни инвестиции.

 

Куба публично е одобрила проекта. Партньорите очакват, че производството ще стартира в първата половина на 2017 година.

 

Президентът на САЩ Обама и кубинският лидер Раул Кастро през декември 2014 година обявиха за началото на преговорите за подобряване на отношенията между двете държави. От 2014 година до днес Куба и САЩ възстановиха дипломатическите си отношения и подписаха редица двустранни споразумения. Но търговското ембарго към Куба, въведено от конгреса на САЩ преди половин век, все още не е отменено.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;