Конфликтът, който провокира Турция може да доведе до сериозни последствия в Близкия Изток, заяви първият заместник председател на комитета по международните въпроси в Съвета на Федерациите на Руси Владимир Джабаров.

 

«Това, което се случва, е много тревожно. Всъщност Турция се прикрива зад борбата с кюрдите, но започва бойни действия срещу суверенна държава, каквато е Сирия, против правителствените войски. Това тревожи, така могат да се вмъкнат в конфликта и нови страни, както на страната на едните, така и на страната на другите. Необходима е спешна намеса на Съвета за сигурност, защото ако Турция провокира голям конфликт, то нещата ще станат сложни», — каза Джабаров за «Русская служба новостей».

 

Джабаров подчерта, че намесата в конфликта на Саудитска Арабия също е крайно опасно.

 

«Крайно опасен сценарий, ако саудитите се опитват да се намесят в бойните действия. Те не направиха нищо в Йемен. Те какво, пак разчитат на Големия брат, имам предвид американците?! Отново се опитват да се скрият зад гърба на НАТО, както става с Турция, за да провокират конфликт?! Изявлението на министъра на външните работи, че трябва по силов път да се свали законният президент на САЩ, предизвиква сериозна тревога», — отбеляза сенаторът.

 

Той поясни, че широкомащабният конфликт в региона не може да бъде изгоден на нито една от големите държави.

 

«Ако Саудитска Арабия се опита да реши своите нефтени проблеми, за да може на фона на конфликта да се повиши цената на нефта — това е още по-лошо, всички ще забравят от какво е тръгнал конфликта и ще започне широкомащабна война в Близкия Изток, а тя не е нужна нито на нас, нито на американците, нито на Западна Европа», — завърши Джабаров.

 

Премиерът на Турция обеща «геройски да защити Алепо».

 

Преди това ливанският телевизионен канал «Ал-Маядин» съобщи, че сирийската правителствена армия настъпва срещу терористите в провинция Алепо в северната част на страната, подразделенията са се приближили до покрайнините на град Идлиб.

 

Саудитска Арабия изрази готовност да изпрати сухопътни войски в Сирия още миналата седмица. Саудитите предлагат да координират действията си с Турция.

 

САЩ заявиха, че на този етап не могат да подкрепят сухопътна операция от страна на Турция и Саудитска Арабия в Сирия.

 

Министърът на външните работи на Сирия Валид Муалем заяви, че подобни действия ще бъдат възприети като агресия. Той обеща «да изпрати интервентите у дома им в ковчези».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;