Отрядите на сирийското народно опълчение с ожесточени  боеве се придвижват към град Тел-Рафаат, където от територията на Турция бяха вкарани 400 бойци: правителствените сили установиха пълен контрол над населеното място Кафр-Найя южно от града, съобщи в понеделник ливанският телевизионен канал «Ал-Маядин».

 

По данни на телевизионния канал, освобождението на населеното място е било предшествано от ожесточени боеве с терористите. Кафр-Найя се намира в провинция Алепо южно от Тел-Рафаат, където малко преди това от провинция Идлиб пристигнаха около 400 бойци от групировката «Файлак аш-Шам».

 

Както се съобщава, прехвърлянето на «подкрепленията»е било осъществено от територията на Турция.

 

Очаква се, че тези сили ще се сражават на страната на «Джебхат ан-Нусра» срещу правителствената армия.

 

Терористичната групировка «Фейлак аш-Шам» заедно със седем други групи образуват коалиция, която действа главно в северните райони на арабската република. По-рано нейни представители заявиха, че няма да предадат оръжието си, докато действащият президент на Сирия Башар Асад остава на власт.

 

Миналата седмица правителствените сили на САР възстановиха контрола над голяма част от границата с Турция в провинция Латакия. Както нееднократно са подчертавали представителите на сирийските ВС, пълният контрол над граничната зона е приоритетна задача, защото така ще се отреже пътят за снабдяване на бойците от Турция.

 

Трябва да се вземе контрола над около 100 км граница, чрез която на територията на Сирия влизат чужди наемници, воюващи на страната на терористичните групировки.

 

Тагове: ; ; ; ;