Западните държави трябва по-обективно да погледнат действията на Русия в Сирия и да се откажат от предубеждението, че зад всяко решение на Кремъл се крие «ужасна заплаха», цитира становището на бившия председател на военния комитет на НАТО, генерала в оставка Харолд Куят, съобщи  Huffington Post.

 

Както и всички страни, участващи в регулирането на сирийския конфликт, Русия има свои стратегически интереси в региона, но това не означава, че те задължително трябва да се разглеждат в негативен план.

 

Москва иска координиран план за борба с джихадистите и е напълно очевидно, че без нейно участие решението на сирийския конфликт не е възможно.

 

«Без Русия в региона няма да има мир», — подчерта генералът.

 

Бившият генерал сподели своите тези за по-нататъшните планове на Русия.

 

Освобождаването на Алепо е само под-задача в борбата за освобождаването на страната от терористите на ИД. Целта на авиоударите на Москва беше освобождаването на пътя за правителствената войска, за да може по този начин да се отрежат джихадистите от доставките на въоръжение от Турция. По-нататък правителствената армия ще може да продължи коридора към северо-източната част на страната към опорните пунктове на ИД в Рака.

 

Генералът отбеляза, че в сирийския конфликт има държави, които ще възпрепятстват изпълнението на този план — това най-напред е Анкара. 

 

Коридорът, създаден от армията на Асад, в края на краищата ще допре до тези области, които понастоящем се намират под управлението на кюрдите, които се проявиха в битката им с терористите.

 

В същото време Турция няма намерение да прекратява бомбардировките над тези територии и има планове да продължи операцията срещу кюрдските войски. 

 

Освен това, Анакра планира да изпрати в Сирия сухопътна войска, с което ще ликвидира всички усилия за регулиране на кризата.

 

«Турската агресия има всички шансове за превърне сирийския конфликт в глобална катастрофа», — завърши Куят.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;