Сърбия ще се принуди да затвори границите си, ако Австрия направи това. Това заяви сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и допълни, че  страната му «до момента е имала честен и конструктивен подход по въпроса, за което е получила хвалебствия от целия свят».

 

«Миналата година през територията на страната преминаха 600 000 бежанци. Притеснени сме от липсата на единна позиция на Европейския съюз, както и от неяснотата какво да се прави по-нататък. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация», каза още Дачич пред «Дойче веле».

 

Поведението на Сърбия ще зависи  от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път, опълни Дачич и припомни предупреждението на австрийския външен министър Себастиян Курц, че властите в Австрия ще приемат до 37 500 мигранти.

 

«С една дума, ще видим какво възнамерява да направи Австрия — дали ще затвори границите си. След това дали същото ще направят Словения и Хърватия. В такъв случай Сърбия ще бъде принудена да затвори границата си, защото ние нямаме възможност да приемем толкова много хора», подчерта Ивица Дачич.

Тагове: ; ; ; ; ;