«Политиката, която провежда Турция в Сирия постави страната в трудно положение, шансовете за благоприятен изход клонят към нулата», — цитира думите на екс-посланика на Турция «Спутник».

За да поправи грешките си, Турция трябва да оправи отношенията си с Русия, да разреши въпроса с бежанците, да създаде допълнителни приюти на сирийската граница, добави бившият посланик на Турция в Ирак и Великобритания Унал Чевикоз.

 

«Турция се намира в смъртоносен тупик, затова тя се опитва безумно да възстанови предишните си контакти с вчерашните си съюзници и да получи политическата подкрепа на НАТО и САЩ. Но нито НАТО, нито САЩ имат планове да влизат в конфликт с Русия», — заяви дипломатът.

 

Преди това турското издание Today’s Zaman написа, че заради грешките на властта, в частност, заради решенията на президента на Турция Ердоган Турция в момента е скарана не само с Русия, но и със САЩ.

 

Отношенията  между Русия и Турция преживяват криза след свалянето през ноември на руския изтребител Су-24 на границата с Турция. Екипажът успя да катапултира, но пилотът Олег Пешков бе разстрелян във въздуха от туркомани. Президентът на Русия Путин нарече инцидента около руския самолет «удар в гърба», нанесен от помагачи на терористите.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;