КьЕвропейските страни вече не са безопасни, а жителите на страните от Европейския съюз не предприемат никакви реални действия, за да подобрят настоящата ситуацията, счита немски журналист.

 

Европейското гражданско общество се превръща в своего рода «закрит жилищен комплекс» и не може да се бори с разпространяващото се насилие, пише немският журалист Екхард Фур в своя статия за немското издание Die Welt.

 

«Заминаха си времената, когато без да се страхуваме от нищо, можехме да заминем за всяка точка в страната. Сега навсякъде има страх», — описва Фур ситуацията в Германия.

 

Европейските страни могат да се развиват в две направление, но при всеки от вариантите са възможни жертви, счита публицистът.

 

«Европа или ще се разпадне, или ще се превърне в най-мощна империя. Който и вариант да се въплъти в живота, ще има пролята много кръв» , — счита той.

 

Журналистът признава, че Европа не се справя с нарастващата вълна от насилие.

 

«Eвропейското гражданско общество —  най-свободната от всички възможни форми на живот, каквито са съществували в света — то вече се превръща в своего рода «закрит жилищен комплекс», защото то е неспособно да се справя самостоятелно с разпространяващото се насилие», — счита Фур.

 

Особено внимание авторът на статията отделя на това, че по време на новогодишните безредици в Кьолн, гражданското общество е бездействало. Фур специално отбелязва, че го е удивило бездействието на мъжете, които не са започнали да се застъват за жените, нападани от хулиганите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;