Група турски журналисти от Истанбул се изправи срещу пропагандата на президента на Турция Реджеп Ердоган и пристигна в неофициалната столица на кюрдите Диарбекир, за да разкаже какво всъщност се случва в зоната на сраженията, пише Deutschlandfunk.

 

В историческия център на града в последно време се водят ожесточени боеве, гражданското население се спасява с бягство.

 

Журналистите от кюрдски издания са в извънредно тежко положение, много от тях са арестувани и се намират в затвора.

 

Но пресата няма да остане без репортери, които да разкажат на западна Турция и на целия свят как изглежда днес Диарбекир, отбелязва един от инициаторите на групата журналисти Тунка Огретен.

 

«Правителството на Ердоган се опитва да внуши, че напълно контролира Сур и използва за целта подконтролните му средства за масова информация. Но представителите на ердоганските издания се придвижват по «безопасните» райони на града само на бронирани машини. Именно затова ние поехме инициативата в свои ръце: знаем как работят лоялните на правителството средства за масова информация — те няма да кажат истината», — подчертава журналистът.

 

Както отбелязва изданието, в последно време е невъзможно да се получат обективни данни за броя на жертвите от едната или другата страна.

 

Политиците от кюрдската Народна демократична партия обявиха гладна стачка, настоявайки обкръжените и ранени хора, на които им се налага да се крият в изби в Джизре, да получат помощ.

 

До момента журналистите не могат да се доберат до тези райони в града.

 

Всички опити да се даде думата на местни представители на държавни органи се спират, а върху сътрудниците на неконтролираните от Ердоган средства за масова информация се оказва огромен натиск, заключава изданието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;