Над 500 човека, в това число 50 деца и 120 жени, са загинали за последната половин година в конфликта в турски Кюрдистан по време на боевете между кюрдите и армията, заяви в интервю за РИА Новости турският депутат от «Партията за демокрация на народите», съпредседател на съюза на кюрдските неправителствени организации «Конгрес за демократично общество» Селма Ирмак.

 

«Доколкото знам, за два месеца са загинали над 200 човека. Ако говорим от началото на конфликта, то от септември — над 500. От тях повече от 50 са деца. Загинаха 120 жени, много старци. Много случайно преминаващи, мирни жители. И цифрите продължават да се увеличават», — заяви Ирмак.

 

Тя отбеляза, че «загиналите кюрдски бойци са значително по-малко от мирните жители».

 

Според депутата, тези цифри ще се увеличат веднага, щом стане ясен точният брой на загиналите в град Джизре в провинция Ширнак. Малко преди това Генералният щаб на турската армия заяви за края на спецоперацията в този град, но броят на загиналите на този етап не е известен, заяви Ирмак.

 

Турската власт обяви през декември 2015 година комендантски час в редица населени с кюрди райони в юго-източната част на страната. В Джизре и Сура продължават уличните боеве.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;