Barack ObamaОколо 8 500 човека са поставили подписите си под разположената в сайта на Белия дом петиция с призив да се съди президента Обама за военни престъпления.

 

Петицията бе обнародвана на 8 февруари и към понеделник събра 8 473 подписа. В съответствие с условията за разполагане на електронни петиции, ако инициативата събере 100 хиляди подписа до 9 март, тя трябва да бъде разгледана от администрацията а Белия дом.

 

В обръщението за вината на американския президент са агресията към Либия, подкрепата на терористични групировки в Сирия, финансирането на затворите в Гуантанамо и събирането на персонални данни за гражданите на САЩ.

 

«Искаме Барак Обама да се признае за виновен за военни престъпления и да се проведе съдебен процес в Международния наказателен съд в Хага. Той е виновен не само за престъпления срещу гражданите на САЩ, но и срещу целия свят», — се казва в петицията.

 

Американският президент така и не затвори затвора в Гуантанамо в Куба, припомнят авторите на петицията.

 

Според тях, в резултат на агресията на Обама е била разрушена Либия, а в Сирия неговите специални служби, тренират, финансират и организират терористични групи, в това число и свързани с «Ал-Кайда», маскирани под термина «умерена опозиция»-

 

Авторите обвиняват президента в тотално събиране на персонални данни за американските граждани и използването на електронни устройства срещу политическите противници.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;