Министерството на отбраната на Саудитска Арабия потвърди за пристигането на военни самолети на кралството в турската база Инджирлик близо до границата със Сирия за участие във въздушна операция срещу бойците от Ислямска държава, заяви в ефира на саудитския спътников телевизионен канал Ал-Арабия съветникът на министъра на отбраната на кралството генерал Ахмед Асири.

«Саудитските военни самолети са били разположени в авиобаза Инджирлик в Турция за участие във военно-въздушната операция на международната коалиция срещу Ислямска държава»,- каза Асири.

 

Според него, броят на задействаните в ударите по територията на Сирия изтребители ще зависи от «набелязаните от коалицията цели». Той подчерта, че на този етап не става дума за насочване на сухопътни войски в Турция.

 

«Разполагането на самолети в Турция не е на базата на някакво двустранно споразумение, а в рамките на действията на антитерористичната международна коалиция», — отбеляза Асири.

 

Базата Инджирлик се намира на 8 километра от турски град Адана близо до сирийската граница.

По-рано министърът на външните работи на Турия Мевлют Чавушоглу заяви, че военни самолети на Саудитска Арабия могат да пристигнат на турската база Инджирлик в близките дни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;