Съдбата на Сирия зависи от това, готова ли е Русия да използва влиянието си, за да може президентът на Сирия Башар Асад да бъде отстранен от властта, заяви министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд в ефира на ВВС. При това, според него, това може да бъде направено «буквално с един телефонен разговор».

 

«В света има само един човек, който може да ликвидира гражданската война в Сирия буквално с един телефонен разговор. И това е господин Путин», — каза Хамънд.

 

Той отбеляза, че «не би нарекъл опозицията в Сирия демократична», призна също, че «Русия използва само въздушни сили».

 

Властта на Башар Асад е един от най-спорните въпроси в гражданския конфликт в Близкия Изток. Русия се придържа към позицията, че Асад представлява единственото легитимно правителство, което трябва да изиграе ключова роля в мирния политически процес. САЩ и редица страни от Персийския залив и ЕС подкрепят бойците, които те наричат «умерена опозиция».

 

От есента на 2015 година ВКС на Русия провеждат въздушна кампания по обекти на терористичната организация ИД в Сирия. Руските ВКС са в страната по молба на законното сирийско правителство.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;