Турската артилерия в неделя отново откри огън по територията на Сирия, този път стреля по две населени места в северно Алепо, предаде ливанският телевизионен канал «Ал-Маядин».

 

Според постъпилата информация, става дума за населените места Маримин и Анаб, намиращи се в околностите на град Африн недалеко от границата с Турция. Данни за жертви от страна на гражданското население на този етап няма.

 

В събота турската армия стреля по бойците от кюрдската самоотбрана в авиобаза Минех и по разположеното наблизо село. Премиерът на Турция Давутоглу нарече това ответна мярка във връзка със заплахата на турската граница от страна на частите на сирийските кюрди от Партията на демократичния съюз (ПДС) и настоя ПДС да изостави позициите си в северната част на провинция Алепо. В отговор на това лидерът на кюрдската партия отговори, че отхвърля призивите на Давутоглу категорично.

 

В отговор на турската агресия сирийската власт в неделя изпрати писмо до генералния секретар на ООН Пан Ги Мун и до Съвета за сигурност. В писмото се казва, че Дамаск решително осъжда «атаките от страна на Турция над сирийските жители, а също нарушаването от страна на Анкара на териториалната цялост на арабската република». В писмото има призив към Световната организация «да изпълнява задълженията си» и «да сложи край на престъпленията» на турския режим.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;