Москва и Вашингтон се приближиха към взаиморазбиране по украинската и сирийската кризи, твърдят експертите от частната аналитично-разузнавателна компания Stratfor.

 

Разговорите за потенциалната «сделка» между Запада и Москва се появиха след като помощникът на държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд се срещна в Калининград със съветника на президента на Русия Владислав Сурков, отбелязват аналитиците.

 

Слуховете за «секретната сделка», която аламинут би сложила край на украинската криза, едва ли ще се потвърдят, но не бива да се отрича, не има прогрес по въпросите за извеждането на въоръжението от линията на съприкосновение и по време на местните избори в Донбас.

 

Експертите обръщат внимание към състоялата се през януари среща между държавния секретар на САЩ Джон Кери и лидерът на руската дипломация Сергей Лавров. Два дена по-късно, по време на речта си на Световния икономически форум в Давос, американският политик съобщи за свалянето на санкциите срещу Русия «в най-близките месеци» и отново спомена за предпоставките за подобно решение — пълно съблюдаване на Минските съглашения.

 

«Изявление достойно за внимание, отчитайки, че позицията на САЩ по отношение на санкциите срещу Москва беше дори по-твърда от европейските им партньори. Европейският съюз продължи санкциите с шест месеца, но някои официални лица от ЕС показаха, че имат интерес от снемане на ограниченията през юли, когато въпросът отново да бъде разгледан», — пише Стратфор.

 

Другият компромис ще бъде направен по отношение на сирийската криза, добавят аналитиците от центъра.

 

Москва и Западът имат общ враг в Сирия — това е Ислямска държава. В този фактор се крие потенциал за търсене на допирни точки в интерес и на двете държави.

 

«Русия може да изиска от САЩ отстъпки по въпроса за концентрацията на силите на НАТО около границите си, Вашингтон може би има интерес да сътрудничи с Москва в преговорния процес, касаещ политическото бъдеще на Сирия. Двете страни както и преди са от противоположните страни на барикадата, но общият интерес по сдържането на заплахата от страна на ИД дава шанс за сътрудничество и по други въпроси», — се отбелязва в материала.

 

Компромисът по Украйна, според специалистите от Стратфор, може да попречи на политическата нестабилност в тази страна — рейтингите на настоящото правителство падат, освен това, ударите по управляващата коалиция и най-вече по Петро Порошенко и премиера Яценюк са налице.

 

Рейтингите на «Народния фронт» бяха толкова ниски, че партията дори не участва в местните избори, отбелязват авторите. (това е партията на Яценюк, бел.ред.).

 

«Налице са доказателства за възможни промени в украинското правителство — Яценюк може да изгуби поста си в близките седмици», — добавят експертите.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;