Девет бойци от забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан са били ликвидирани по време на антитерористична операция в юго-източната част на страната за изминалото денонощие, се казва в разпространеното в неделя изявление на турския генерален щаб.

 

Турската власт обяви през декември комендантски час в редица населени от кюрди региони в юго-източната част на страната, в частност, в района Сура в Диарбекир, Джизре и Силопи в провинция Ширнак, а също в Нусайбине и Даргечит в провинция Мардин. В Джизре и Сура продължават уличните боеве между силоваците и бойците от РПК. По данни на генералния щаб на Турция, в средата на декември в районите на антитерористичната операция са унищожени над 900 кюрдски бойци. Според прокюрдската Партия на демокрацията на народите, по време на операцията са загинали десетки мирни жители.

 

«В Джизре са унищожени трима терористи и двама за пленени. При прегледа на домове са открити телата на 31 по-рано ликвидирани членове на терористичната организация. Шестима терористи са унищожени в Сура», — се казва в изявлението на генералния щаб на Турция.

 

По-рано шефът на МВР на Турция Ефка Ала заяви, че антитерористичната операция в Джизре е завършена.

Тагове: ; ; ; ; ;