Турция започна строителството на лагери за бежанци недалеко от сирийската граница, при това, според думите на премиера Ахмет Давутоглу, всичко се извършва на територията на Сирия.

 

«Ние ще приемем сирийците, желаещи да дойдат в Турция. Но ние също строим нов лагер, който ще послужи за убежище за сирийците на тяхна територия», — заяви турският премиер.

 

Местни жители съобщиха, че в Сирия има няколко лагера, които действат под наблюдението на турски хуманитарни организации. Техните сътрудници се опитват да привлекат в лагерите максимално много хора, желаещи да пресекат границата.

 

Политическият наблюдател Барзан Исо сподели по въпроса следното:

 

«Турската власт се опитва да задържи бежанците в Сирия и да изнуди муждународната общност, най-напред НАТО, да даде на Анкара разрешение или дори да й откаже подкрепа при организирането на лагерите или буферната зона на сирийска територия. Те разчистиха тази област, за да построят лагер. Той е разположен близо до границата и се контролира от съюзниците на Турция», — сподели той.

 

Същата история за лагера сподели и почетният президент на Демократичната партия на народите в Турция Ертугрул Кюркчо.

 

«Не мисля, че те са искали разрешение от сирийското правителство. Изхождайки от настоящото положение на нещата, Сирия би отказала подобна молба», — заяви той.

 

Нито посолството на Турция в Дамаск, нито Анкара на този етап не отговарят на въпросите относно строителството на подобни лагери.

 

Местни жители разказват, че има още един лагер, дело на Турция, който също е на сирийска територия. Болшинството хора, които са в него, са бежанци от провинция Алепо.

 

Според местни жители, лагерът се контролира главно от терористи, които, както се предполага, да постигнали споразумение с турските власти. Анкара категорично отрича това.

«Лагерът за бежанците бе построен преди седмица на територията на Сирия, точно до турската граница. В него има туркмени и араби, тук не пускат кюрди. Лагерът се ръководи от Турция, но фактически контролът е от Фронт ан-Нусра и други групировки, свързани с Ал-Кайда. Техните хора стоят на пропусквателните пунктове. С лагера се занимава турска неправителствена организация, тук постоянно пристигат нейни камиони. Вижда се, че по отношение на тези камиони има договорка между Турция и Ислямска държава», — споделя жителят от провинция Алепо Хикмат Халил.

Писателят и историк Джералд Хор счита, че Турция няма законно право да строи лагери на сирийска територия.

 

«Първо, това е огромно нарушение на суверенитета на Сирия. Второ, граждани на Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, а също някои турски сили често са критикувани за откритото им сътрудничество с групи, които се считат за терористични. Т.е. Турция толкова твърдо е решена да потуши кюрдското въстание, че е решила да си затваря очите за действията на терористите, а често и да сътрудничи с тях», — заяви Хорн.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;