Всички парламентарно представени политически партии са се подписали под предложението на ГЕРБ за поправки в Закона за въоръжените сили, с които по-ясно ще бъде определена при какви ситуации българската армията ще оказва помощ на Министерството на вътрешните работи при охраната и отбраната на границите ни.
Целта е текстовете в закона да бъдат по-ясни, обясни депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той уточни, че всичко е съгласувано с вътрешното министерство и с премиера Бойко Борисов.
Депутатът допълни, че поради усложнената обстановка, не само геополитическа, но и в района, се налага, както много други държави вече направиха това, да се използват по-активно въоръжените сили.
В текстовете, които ще бъдат внесени в деловодството на парламента днес, се казва, че въоръжените сили могат да подпомагат Министерството на вътрешните работи и да участват в охраната на държавната граница.

Средствата и логистиката трябва да бъде разпоредена от Министерския съвет, а каква сила ще се използва, ще бъде определена с акт на министъра на отбраната.

Тагове: ; ; ; ;