Русия е единствената, която има стратегия за прекратяване на огъня в Сирия. Предложенията на Москва за мирното регулиране в Сирия изглеждат като присмех над президента Обама, пише журналист от италианското издание Il Giornale.

 

В началото на февруари министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров съобщи, че Русия е предложила на Вашингтон схема за прекратяване на огъня в Сирия. Независимо от това, че държавният секретар на САЩ Джон Кери нееднократно настояваше да се спре военната операция на ВКС в региона, администрацията на Обама няма много варианти за по-нататъшни действия.

 

«Измъквайки от притежателя на Нобеловата награда за мир Барак Обама военната инициатива, Владимир Путин се готви да вземе от него и преговорите», — пише журналистът.

 

Той отбелязва, че от всички врагове понастоящем на руските ВКС и сирийската армия само «Джебхат ан-Нусра» може да се нарече действителен противник.

 

«Прекъсването на руската военна операция в Сирия, както и на действията на сирийската армия би означавало спиране на операцията на кюрдите, които се бият с ИД в северо-източната част на страната. Затова, ако се откаже от руския мирен план, Обама ще се окаже в деликатно положение, гарантирайки оцеляването на най-злите врагове на Запада, а именно Ал-Кайда и халифата», — отбелязва журналистът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;