След като руснаците напуснаха турските курорти в Анталия, спасителки на местния туризъм вече ще са Мадона, Дженифър Лопес и Джънстин Бийбър, съобщи Hürriyet Daily News, позовавайки се на шефа на Търговско-промишлената палата на Анталия Давут Четин.

 

С надежда да възродят «обезкуражаващото» неблагополучие в туристическия сектор и да привлекат вниманието на организаторите на  целевите панаири «Eкспо-2016», който ще се проведе в средиземноморския курорт, Турция реши да покани звезди от световния шоу-бизнес.

 

Това е предложението в доклада на Търговско-промишлената палата на Анталия, което има заглавие «Влиянието на руските санкции върху икономиката на Анталия и необходимите мерки». 

 

Докладът е изготвен специално за Министерството на туризма в страната, за да помогне в периода на сериозните финансови трудности, които преживява основният курорт в страната след въвеждането на руските санкции.

 

«Eкспо-2016″, което ще се открие в града на 23 април, трябва да бъде импулс за туристическата активност. Това може да се постигне чрез крупните концерти на звезди от международен мащаб, такива като Мадона, Дженифър Лопес или Джъстин Бийбър, което ще предизвика интереса на целевите пазари», — цитира доклада турското издание.

 

Доколкото Русия заемаше второ място по брой на туристите в Турция, министърът на културата и туризма Махир Юнал не може да не признае, че руските санкции «се отразиха крайно негативно» върху туристическия сектор в страната. Според него, тази година в Турция ЛИПСВАТ 4 500 милиона руски туристи, отбелязва изданието.

 

«В най-близките дни ще се реши нашата съдба, но ние имаме сериозни козове — планираният панаир в Анталия. От това мероприятие можем да възстановим загубите си от руския пазар, който липсва вече у нас, и който е в рамките на 4 и половина милиона туристи», — направи извода Юнал.

 

Авторите на доклада предупреждават, че, доколкото процентът на Анталия в турския туристически сектор е значителен, кризата, която преживява курорта, ще засегне и икономиката на страната като цяло, отбелязва турското издание.

 

В случай, че се реализира най-песимистичният сценарий — липса на руски туристи — Турция ще се лиши от над 9 милиарда долара.

 

«Една от четирите покупки на собственост от чужденци в Анталия — общото число на сделките е около 60 000 — е от руснаци. Така санкциите ще се отразят и върху жилищния сектор. Под заплаха са не един и не два сектора, а цялата икономика на страната, включително промишлеността, търговията и сектора на услугите», — се казва в доклада.

 

Авторите на доклада подчертават, че последствията могат да бъдат значително по-големи, отколкото сега те могат да се предвидят, пише изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;