Участието на руската авиация в сирийския конфликт подтиква много от съюзниците на САЩ в Близкия Изток към сътрудничество с Москва, пише  The Wall Street Journal, позовавайки се на арабски, израелски и американски дипломати.

 

«Засилването на военните действия на Русия в Сирия разделя съюзниците на Вашингтон в Близкия Изток — някои страни започват да съзират необходимостта от съвместна работа с Кремъл, който подкрепя режима на Асад», — пише изданието.

 

Според WSJ, промените от такъв род усложняват и без това обърканата дипломатическа ситуация: жизнено важни партньори на САЩ заемат диаметрално противоположна един към друг позиция в решаващия момента.

 

В четвъртък представителите на САЩ, Русия и други страни се срещнаха в Мюнхен, за да обсъдят прекратяването на огъня и дългосрочното разрешаване на сирийския конфликт, продължаващ вече почти пет години.

 

Тези държави, които най-активно бяха срещу Башар Асад — особено Турция, Саудитска Арабия и Катар, призоваваха сирийската опозиция да не прави отстъпки по време на преговорите и да продължава да се сражава.

 

Но такива държави, като Египет, Йордания и ОАЕ, точно обратното, изразиха готовност да признаят ролята на Москва в Сирия и посочиха нуждата от тясно сътрудничество с Кремъл в това отношение.

 

«По време на нашите разговори с руската страна ние разбрахме, че нейната главна задача е борбата с терористичните организации. Ние подкрепяме всички международни усилия, насочени към изкореняване на тероризма в Сирия», — заяви в понеделник министърът на външните работи на Египет Самех Шукри.

 

«Трябва да действаме заедно и да оставим настрана всички наши регионални противоречия», — заяви принцът на ОАЕ Абу-Даби Мухамед ал-Нахайян, с когото министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се срещна миналата седмица.

 

Йордания създаде в столицата на страната Аман специален център за координация на действията в Сирия с Русия.

 

Освен това, постоянните връзки с Москва за обсъждане на аналогични действия са подкрепени и от Израел.

 

Някои западни аналитици и дипломати считат, че всички големи съюзници на САЩ вече клонят към Русия, защото са разочаровани от позицията на администрацията на Обама по сирийския конфликт.

 

«Много от страните на Близкия Изток казват: изминаха четири години, а САЩ направиха от Сирия или хаос, или нищо не направиха», — коментира ситуацията Файсал Итани, ст.н. сътрудник към Атлантическия съвет. Понастоящем тези държави вярват в това, че Русия е заела позицията на възрастен човек, счита той.

 

Миналата година много арабски страни бяха сигурни в крехката позиция на Башар Асад, особено след като военизираната опозиция започна настъпление в провинция Латакия. Бойците се готвеха да отрежат Дамаск от крайбрежието, което щеше да им позволи да «задушат» сирийското правителство.

 

За последните няколко седмици сирийската армия с подкрепата на руската авиация прочисти Латакия от терористи и ги изтласка към турската граница.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;