Светослав Малинов в предаването «Лице в лице» за номинацията на Ирина Бокова.

«Начинът, по който беше издигната Бокова беше грешен ход.

Такива кандидатури трябва да са обединяващи в национален мащаб. Това, опасявам се, не може да бъде постигнато.

Едва миналата седмица официално вече големият шлем, както се казва, е демонтиран напълно.

Как ще се събере консенсусно тази кандидатура от някои правителства, които имат остра непоносимост от колаборацията с Русия, към липсата на категорична оценка у определени български политици спрямо политическото минало на госпожа Бокова. Мисля, че това ще бъде трудно.

Като шеф на ЮНЕСКО ние можем да поставим добра оценка на нейната работа, особено последните месеци, опитът й да защити културното наследство там, където е конфликта – в Близкия Изток.

Но имаше един много тежък епизод – вкарването на палестинската автономия като член на ЮНЕСКО и острата конфронтация със САЩ. Това бяха най-ярките антиамерикански жестове на агенция към ООН и за жалост начело на този антиамериканси жест беше Ирина Бокова, което доведе до отказ на САЩ да изплащат вноската си в ЮНЕСКО. Както разбирате, не поради финансови затруднения, а поради силна политическа непримиримост.

Т.е. напреженията са големи, щеше ми се да имаме обединителна, силна, безспорна фигура, която да може бързо да изгради консенсус поне в Източна Европа.

Аз не мога да избягам от убежденията си, не мога да окажа подкрепа на Ирина Бокова.

Призовавам всички, които са разочаровани, нека да замълчим и да приемем, че това са реалностите.

Що се отнася до заплахата, която уж Ердоган е отправил, че ще отвори границите и ще стовари бежанците на българската и гръцката граници, проверих и НЕ получих потвърждение, че Ердоган е казал такова нещо. Дайте да бъдем по-прецизни.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;