За четири месеца Русия си гарантира значително военно присъствие в Сирия. И това я превръща в един от главните играчи, който може съществено да ограничи опитите на други страни да отстранят сирийския президент Башар Асад от властта по военен път, а също да спрат настъплението на правителствените войски срещу позициите на бойците в северната част на страната. Това пишат аналитиците от американския изследователски център Stratfor.

 

«САЩ и техните съюзници могат както преди да нанасят авиоудари по позициите на ИД, но възможността за нанасяне на удари в бъдеще по други цели — в това число по силите на привържениците на режима, настъпващи към позициите на въстаниците — ще бъде твърде ограничена заради активната подкрепа на тези сили от страна на руската авиация», — е отбелязано в статията.

 

Турция и Саудитска Арабия също отдавна се стремят да свалят правителството на Асад в Сирия, пишат аналитиците, но руските системи за ПВО, разположени в Сирия, не им позволяват да се намесят в конфликта.

 

«Още по-малко склонни към ескалация на напрежението по отношение на Русия са Щатите. Не желаейки да се отклоняват от основната си цел — борбата с ИД — САЩ не искат да се сблъскват с руската авиация в небето над Сирия», — подчертава авторът на материала.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;