Срещата между руския Патриарх Кирил, който е на официална визита в Латинска Америка, и председателя на Държавния съвет и Съвета на министрите на Куба Раул Кастро се състоя в петък в Двореца на Революцията в Хавана, предаде РИА Новости.

 

Патриарх Кирил по-рано се е срещал с Раул Кастро три пъти — на 19 октомври 2008 година при освещаването на храм в Хавана, на 3 февруари 2009 година и на 8 май 2015 година в Москва.

 

След срещата на руския патриарх с Кастро на аерогарата в Хавана «Хосе Марти», непосредствено преди срещата му с Папа Франциск, Патриарх Кирил поговори с кардинал Хайме Лукас Ортега и Аламино.

 

Двете срещи имат особено значение в контекста на предстоящия диалог с Папата.

 

Раул Кастро, както и неговият легендарен брат Фидел, са учили в миналото в католически колеж. Благодарение на кубинеца кардинал Ортега на Острова на Свободата бе създадено младежко католическо движение, в което активно участие вземаше Фидел Кастро.

 

Визитата на руския Патриарх Кирил в Латинска Америка ще бъде от 11 до 22 февруари. Патриарх Кирил ще посети Руските православни църкви в Куба, Парагвай и Бразилия.

 

По данни от руската патриаршия, по време на визитата си на Острова на Свободата главата на РПЦ ще се срещне и с Фидел Кастро.

 

В петък на международната аерогара в Хавана ще се осъществи историческата среща между предстоятелят на Руската православна църква и главата на Римо-католическата църква. В Хавана Папа Франциск ще направи спирка по пътя си за Мексико.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;