Лидерите на западните страни дълбоко се заблуждават, считайки президента на Русия Путин за потенциален съюзник в борбата срещу ИД, пише на страниците на изданието американският финансист Джордж Сорос. Според Сорос, Русия осъществява «широкомащабни бомбардировки срещу мирното население в северна Сирия», в резултат на което 70 хиляди човека са принудени да бягат в Турция, където нямат намерение да останат.

 

«Путин е най-талантливият тактик, но не е стратег», — счита Сорос.

 

Не трябва да мислим, че той се намеси в сирийския конфликт, за да утежни кризата с бежанците в Европа. По-скоро неговата интервенция беше «стратегически план». Тя провокира конфликт с президента на Турция Реджеп Ердоган, което нанесе вреда и на двамата. Но, виждайки възможността за дезинтеграция на Европа, Путин се възползва от нея. Той вкара в заблуждение хората за действията си чрез идеята за общата борба срещу ИД.

 

«Така той постъпи и в Украйна, подписвайки Минските съглашения, които не изпълнява», — пояснява авторът на материала.

 

«Трудно е да се разбере, защо лидерите на САЩ и ЕС вярват на думите на Путин, а не го оценяват по постъпките му», — отбелязва Сорос. 

 

Единствената причина за това може да е следното: че демократичните политици се опитват да убедят своите избиратели, рисувайки по-позитивна картина от реалността.

 

«Фактите са следните: и путинска Русия, и ЕС се намират в надпревара от време Оно, въпросът е в това, кой от тях първи ще рухне», — твърди авторът.

 

През 2017 година «режимът на Путин» е заплашен от банкрут, защото изтичат сроковете за погасяване на дълговете, но политическият хаос може да започне и по-рано. Популярността на Путин се базира на «обществения договор», според който правителството гарантира финансовата стабилност незабавно, но наистина повишава жизненото равнище.

 

«Западните санкции и падането на цената на нефта нанасят на режима силен удар», — подчертава Сорос.

 

Дефицитът в бюджета на Русия е 7 % от БВП, властите трябва да го съкратят на 3 %, за да не допуснат стремителна инфлация. Всичко това ще се отрази върху настроенията на руснаците по време на изборите през есента.

 

«Eдинственият начин «режимът на Путин» избегне краха си, това е да съдейства за по-ранния крах на ЕС», — счита Сорос.

 

Рухналият ЕС няма да бъде в състояние да запази санкциите срещу Русия, а Путин на свой ред ще извлече икономическа и политическа изгода от разделянето на Европа.

 

При настоящото положение ЕС е обречен на разпад.

 

Европа успя да се измъкне от множество кризи, но днес, с 5-6 кризи едновременно, това не е по силите й. Както отбеляза Меркел, кризата с бежанците «може да ликвидира ЕС».

 

«Надпреварата за оцеляване сблъсква ЕС с путинска Русия. ИД представлява заплаха и два двете сили, но не бива да надценяваме ислямстите. Терористичните актове на ислямистите, макар да са ужасни, не могат да бъдат сравнени с опасността, която произлиза от Русия», — резюмира Сорос.

 
News Front публикува писанията на Сорос само, за да държи читателите си в течение на налудничавите мисли на милиардера.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;