Съвместно международно интервю на телевизиа Алфа и Информационна Агенция News Front- включване от Чехия- за ситуацията в Европа, мигрантите, информационната война и протестите, в разговор с подполковник Иван Кратохвил- 25 години в чешската армия, офицер Варшавския договор, Нато, 10 години вече в оставка. Една година преди началота на кампанията в Европа срещу Русия, възниква инициативата «Военни в оставка срещу войните», в чийто редове влиза.

 

В студиото в София на телевизия Алфа, включванете от Прага в международния разгвор, който протича на руски и чешки, започваме да се запознаваме със съседите си и да се разбираме. Защото трябва да знаем истината.

 

След Общоевропесйкия протест в Прага, който се състоя на 27 януари, представители на няколко страни- Чехия, Словакия, Полша, България и Германия граждански инициативи, различни  организаци, политически и обществени подписаха меморандум за създаването на Съдружество на Европейските народи, чиято втора среща ще се състои на 27.02.2016.

 

ch3

И тъй като протестите в много европейски страни не спират, предвид задълбочаващата се криза с бежанците, заплахата от тероризма, несъгласието със санкционната политика, която управляващите следват, информационната война и разширяването на Нато на Изток, народите в тези страни започват да обединяват усилията си за да бъдат чути от световната общественост.

 

 

 

Разбрахме, че вие  сте начело на доброволните отряди в Чехия? Кога и защо са сформирани? Какво  представляват тези отряди?

— Това са граждански инициативи, които обединяват преди всичко бивши военни, запасняци, тоест онези, които имат военна подготовка и които добре разбират, че ситуацията в Европа съвсем не е такава, каквато сме си я представяли някога. Всички ние искаме за децата и внуците си мир и спокойствие. За да можем да живеем и да работим свободно, да комуникираме  помежду си, да посещаваме съседите си, а всичко това днес на практика  е под заплаха.

С помощта на информационната война и икономическите санкции ще бъдат разрушени отношенията с Русия, която  преди всичко е  силен европейски партньор, а сега в този партньор, вместо възможност за тясно сътрудничество виждат само негативи.

През последните две години Русия я представяха като агресор във връзка с войната в Украйна  и това доведе до ситуацията днес, която може на практика да прерасне във война между Европа и Русия. Ситуацията се влошава  допълнително и от неконтролируемия прием на мигранти, а това си е  ислямска окупация, с която Европа се бори повече от 1000 години. И българският народ като никой друг знае от собствен опит какво значи това.

 

screenshot 2016-02-12 001

Кажете, на 6 февруари 2016 г. в Прага се проведе протест срещу нахлуването на имигрантите. Кои са организаторите на протеста и какви бяха основните послания?

Още в началото на годината   „Блока против ислямизацията” , това е политическа  платформа, обществено движение, което си сътрудничи с германската „Пегида”, започва да подготвя акцията и на 6 февруари се проведе демонстрацията на площад „Храдчани”. След като демонстрацията беше подготвена и регистрирана, противниците на нашата акция — приветстващите мигрантите – блокираха всички близки улички водещи към „Храдчани”.

Тогава стана ясно, че  ще има опити  да провокират сблъсъци с нас и по този начин да накарат полицията да вземе мерки не за охрана на гражданите, а напротив – срещу нас.

 

Колко души се събраха на протеста и как това беше представено в чешките медии?

 

Началото на демонстрацията беше планирано за 15 часа. За съжаление още преди 15 часа полицията блокира някои улици, водещи към площада, затова много хора не можаха да дойдат за началото на демонстрацията. Но по време на акцията, която продължи  час и половина, мнозина идваха, ако намереха откъде да минат. По мои сметки, там имаше 8 – 10 хиляди участници и поне още 2 хиляди, които не можаха да дойдат заради полицейските кордони и  акцията на онези, които  излязоха в подкрепа на мигрантите и блокираха достъпа до площада…

 

Вие казахте, че в същия този ден – 6 февруари е била организирана инсценировка на сблъсъци, нагнетяване на напрежението между организирана група, представяща се за антифашисти, които защитават мигрантите и съответно група,  която играе ролята на фашисти, но е координирана от полицията. Какво точно се случи? От кого беше подготвена тази постановка според вас и каква е нейната цел?
Безспорно това беше спектакъл! Като откъс от холивудска продукция. Всички протестни акции този ден бяха съпровождани от полиция и отряди на специалните сили. Групата, която защитава мигрантите вървеше съпроводена само от няколко полицаи с обикновена униформа. Тази група, недалеч от сградата на МВР беше нападната от група маскирани граждани, които излизат от сградата на МВР. Разиграха сцена на нападение върху тази група, която приветства идването на мигранти у нас. Това беше игра, спектакъл! Отвратителен театър! Ако погледнете внимателно на видеото ще видите, че нападащите имат в ръцете си пластмасови предмети, т.е. с такива предмети не може да се нарани сериозно някой.

Координатор на целия този спектакъл е служител на МВР, това е несъмнено. Това беше спектакъл за нуждите на нашата Чешка телевизия. И естествено, тяхна форма на пропаганда.

Що се отнася до нашата демонстрация на пл. „Храдчани”  там също имаше дребни провокации, но ние се справихме с тях …
Кажете, беше ли направен опит тази провокация да се свърже с основния протест организиран от вас? 
— Тази провокация не можеше да сработи срещу нас. Те бяха близко до нас, но бяха зад кордона на специалните сили и на улички блокирани от полицията, за това те не можаха да ни провокират. На нашата демонстрация по време на втората част дойдоха радикали, които се смесиха с основната маса, при това искам да подчертая, че повечето наши участници – това бяха семейства с деца, хора на възраст – обикновени хора – и всичко вървеше нормално. После в края на акцията се появи група радикално настроени младежи, стигна се до инцидент с човек, който имаше брадва в ръце и заплашваше околните, нашите хора се опитаха да го успокоят, но не стана. После повикахме полиция, която повика специалните сили и те  взеха мерки. И в този момент радикалите започнаха да нападат полицаите, а ние като отговорни за демонстрацията направихме кордон между тези младежи и полицията.  Отначало тези млади хора се опитваха да хвърлят над главите ни бутилки по полицаите, а после се опитаха да ги нападнат с юмруци и ритници. Ние предотвратихме и този физически конфликт, така че полицията беше в безопасност, но това определено беше провокация с цел да вкарат полицаите в конфликт, който пък би дал основание  да ни обявят всички нас за екстремисти и да разгонят демонстрацията. Но това не им се получи.

 

 

На този ден е имало провокация срещу снимачния екип на държавната телевизия. 

Да, така беше. Към нас се обърнаха от щаба на телевизията, че редакторите не могат да работят, че им пречат да подготвят излъчването и се пречи на кореспондента да коментира акцията. Двама наши сътрудника помолиха  агресивната група да напусне демонстрацията, но причина за всичко това е фактът, че нашата телевизия не информира обективно. Хората ги обвиняваха, че изкривяват информацията, а самият протест за тях е само фон, който те така или иначе ще озвучат по своему. Затова хората не искаха те да правят репортаж, който само ще изопачи всичко. Такъв е резултатът от работата на Чешката ТВ, те жънат плодовете на своята работа. Ние взехме мерки да няма физически сблъсъци, но не можем да накараме хората да мълчат и да изказват мнението си.

 

 

Може ли да определим случилото се като опит да дискредитиране на протестите срещу притока на мигранти?

— Разбира се! Това е повод, и чешката ТВ и медиите правят всичко, за да ни обвинят и да уверят хората, че в страната  обстановката е безопасна, няма нищо страшно, нищо не заплашва нашата култура и живот, макар че всичко това не е истина! Те ни лъжат вместо да ни предоставят обективна информация.

— Ето сега ние с вас разговаряме за манипулациите на медиите. На общоевропейския протест от 27 януари  в Чехия срещу НАТО, мигрантите и войната, се присъедини и България. На този протест беше прочетена и позицията на България. Преди това до вас достигаше ли информация, че в България също се провеждат такива протести?

— Да. Ние знаем, разбира се, за протестите в България срещу политиката на Европа представена от госпожа Меркел. И ще ви кажа нещо, макар че не би трябвало да го казвам и въпреки това ще кажа, че сред нас, военните от запаса има и българи, живеещи в Чехия, и сърби, които живеят у нас. Ние възприемаме това като общоевропейски проблем, тъй като всички ние имаме обща култура.

— Смятате ли, че един общ европейски фронт срещу НАТО и американското вмешателство в Европа може да доведе до референдуми за излизане от  военния алианс или до отслабване на американския натиск?

— Европейските лидери са под силен американски натиск. Може  дори открито да се каже, че на тях им плащат американците! Те не представляват нашите интереси, а на практика са представители на американската сила в  Европа. Докато не сменим нашите европейски политически лидери, и не само еврокомисарите, но и в местните правителства на страните от Евросъюза, нищо няма да се промени! Нашите движения отдолу са необходими, за да можем да се  противопоставим на НАТО и на американския натиск.  Но се боя, че докато не се промени световната политика, не може да се очакват добри резултати. Затова не трябва да се мълчи, а да се създават отряди за  самоотбрана и да не се отстъпва.

Като военен и като офицер от Варшавския договор  и  НАТО  смятате ли, че Европа може да бъде въвлечена във война срещу Русия и как  да се избегне това? Единият фронт, за който говорихме, ще увеличи ли шанса за запазване на мира в Европа?

— Германският военен теоретик Клаузевиц казва – войната  е разновидност на политиката с използване на насилие. Моля се за всички наши политици, нека имат достатъчно разум, моля  се за всички хора, да бъдат разумни и да не допуснат  тази война. Тази война, ако погледнем обстановката днес, е доста реална. Страхувам се, че славянските народи ще бъдат вкарани във война срещу руската армия. Откровено се страхувам от това!

— Расте ли евроскептицизма в Чехия? Има ли желание у повечето ваши граждани за напускане на ЕС? Ако да – защо?

— Днес хората разбират, че идеалите на ЕС не оправдаха очакванията им. ЕС не е съюз на свободни, равноправни и самостоятелни страни. На днешен ден ЕС представлява  политически и икономически диктатор, управляван от Германия и Франция, който осъществява диктат над останалите страни.  Чешката република, Словакия, Полша, Унгария – това са второсортни страни. България, Румъния  са третосортни страни в Европа! За съжаление това е факт! Да предположим Вие като българин отидете  в Германия и поискате там да работите, как ще се отнасят към Вас?  Ако отидете във  Великобритания, каква заплата може да имате там? Какви са заплатите на германците в Чешката република и какви са заплатите на чехите в Германия? Разликата е драстична!

Ще кажа откровено – ЕС е под диктата на Германия, а Германия се управлява от САЩ. Това е мое лично мнение за днешна Европа.  Хората виждат всички тези факти, разсъждават и естествено, всичко това влияе на мнението им за ЕС. 

 

Българска редакция News Fronts.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;