Генералния секретар на Нато Йенс Столтенберг одобри разширяването на военния контингент на САЩ в Европа. По негови думи алиансът е готов да разположи  в региона, необходимото количество военнослужещи.

 

В тази връзка Министерството на външните работи на Русия изрази обезпокоеност,  заявявайки, че подобни действия носят заплаха за стабилността на континента.

Съгласно плановете на Нато военнослужещите ще се намират в страните от Източна Европа на ротационен принцип.

 

 

22

 

 

«Министрите на отбраната на страните от Нато споделят мнението за необходимостта от усилване на военното присъствие в източните страни на алианса»- заяви Столтенберг.

 

Нато разглежда възможността за увеличаване на военния контингент в Литва, Латвия, Естония, Полша, България и Румъния. Във всяка от страните ще бъдат изпратени до 1000 военнослужещи, подкребени от силите за бързо реагиране- обща численост около 40 000.

 

 

» Не бива да забравяме, че действията на Нато винаги са управлявани от САЩ, и според мен в случая, Вашингтон се  обединява с новите съюзници на Изток, с Полша, балтийските страни и с Турция, за да не допусне сближаване между основните членове на алианса, например Германия и Франция и Русия, и по такъв начин политиката на  Нато води до ескалация на напрежението,  а именно това е необходимо на алианса за опрадание на съществуването си.

На нас би ли ни харесало, ако някоя държава от другия континент разполага войски до нашите граници, и едва ли бихме повярвали на заявленията на другата страна, че не ние не представляваме за вас никаква заплаха, главния въпрос е, защо Нато прави това? Има ли някакви реални доказателства, че Русия представлява заплаха за Полша и страните от Балтия?-това е пълна глупост — коментира бившия аналитик  на сената на САЩ по въпросите свързани с външна политика, Джеймс  Дажтрас.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;