Последните две денонощия се оказаха решаващи за съществуването в северно Алепо на ислямистките групировки «Харакат Ахрар Ал-Шам», «Свободната сирийска армия», «Harakat Nouriddeen Ал-Zinki» и «Jabhat Ал-Shamiyah». Създаденото от тях обединение под името «Армията на Алепо» просъществува от ден до пладне и скоро рухна. Под мощните удари от три страни, фронтът бе пробит и понастоящем метежниците масово дезертират от отрядите си, опитват се да се слеят сред местните жители или бягат към Турция заедно с бежанците.

 

Понеже руската авиация не бомбардира мирните жители, метежниците изхвърлят хората от домовете им и ги натирват към турската граница, а самите те се смесват с бежанците, захвърляйки оръжието и техниката си.

 

Един от пробивите на фронта бе осъществен в селцето Кафр Ная, където срещу ислямистите действаше 154-та бригада от 4-та механизирана дивизия, «Хизбулла», NDF и няколко иракски военизирани части. Сражението продължи 72 часа, ислямистите не издържаха напора и захвърлиха позициите си.

 

В същото време на северо-запад от Tal Rifa’at, активно действаха кюрдските отряди «Народна защита» (YPG), а около Jaysh Ал-Thuwwar — Сирийските демократични сили (SDF). Вчера те продължиха настъплението си в района на авиобаза Mennagh и завзеха пистата, село Менах и западния периметър на летището. Ислямистите от «Харакат Ал-Шам» и FSA отстъпиха към военните казарми.

Командирите на някои въстанически отряди, които бяха оредели, заради големия брой дезертьори, започнаха да отвеждат частите си към най-близките села, за да се скрият сред местните жители.

 

Днес сутринта, след масираните авиоудари на ВКС на Русия, кюрдското опълчение от YPG, подкрепено от SDF, атакува позициите на метежниците и след упорит бой проби тяхната отбрана. В резултат авиобазата Mennagh  и трите най-близки села напълно преминаха под контрола на демократичните опозиционни сили.

 

По такъв начин, завземайки военното летище, кюрдите от двете военизирани части създадоха плацдарм за осъществяване на настъпателна операция в посока към граничния град Азаза, през който ислямистите прехвърлят оръжие, боеприпаси и жива сила.

 

Но турската власт не е доволна от това развитие на събитията. Турция продължава да изпраща в района свои войски и да се готви за интервенция. В тази връзка турският премиер Давутоглу дори произнесе реч в парламента, в която призова за защита на «мюсюлманските братя в Алепо» чрез силата на оръжието.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;