Казват ни, че Русия вече би трябвало да е на ръба на краха, но в същото време тази държава провежда мащабни военни учения, които заставят НАТО да нервничи, недоумява журналист от Fox News. Според мнението на американски генерал, подобни маневри са не само подготовка на армията към война, но и отличен лост за геополитическо сплашване в ръцете на Владимир Путин.

 

Водещ: Генерале, покажете ни картата, на която са посочени последните учения на руските въоръжени сили. В тези учения участват 200 броя въздушна техника, 50 кораба и 10 хиляди военнослужещи от сухопътните войски.

 

Вие говорихте за военен потенциал. Това са мащабни учения от съветската епоха, а ни казват, че Русия вече би трябвало да е на ръба на краха си. Какво се случва?

 

Джек Кин, генерал от Въоръжените сили на САЩ в оставка, военен аналитик: За последните три години Русия проведе 18 крупни учения и болшинството от тях целят да се даде отпор на страните от НАТО. Ето какво отработват тези учения. Към тях трябва да се отнасяме извънредно сериозно.

 

Считам, че това без всякакво съмнение е реакция на изявлението на САЩ, че ще разположат повече войска в Източна Европа. Освен това, следващата седмица ще има преговори за Украйна. Путин иска да има в ръцете си лостове за въздействие. Те използват военните учения не само за подготовка на своите войски, но и като инструмент за геополитически натиск, а също и за да сплашват жителите на този регион.

 

Водещ: Ясно. Генерал Джек Кин, беше ми приятно да си поговорим, благодаря Ви много.

 

Джек Кин: На мене също, Лу.

 

В ефир на 09 февруари 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;