Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че страната му има намерение да «защити» сирийското Алепо, наричайки това исторически дълг.

 

«Както нашите братя от Алепо защитаваха градовете ни Шолиурф, Газиантеп, Кахраманмараш (по време на Първата световна война), сега ние ще защитим героично Алепо. Зад гърба му са защитниците от цяла Турция», — заяви Давутоглу по време на заседанието на парламентарната фракция на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието. 

 

Миналата седмица официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че са налице сериозни основания да се подозира, че Турция се готви за въоръжено нападение над Сирия.

 

Директорът за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров в ефира на радио Спутник отбеляза, че Турция отдавна претендира за Алепо, считайки го за свой град.

 

«Налице са претенциите на Анкара в северна Сирия, на първо място по отношение на Алепо, който турците считат за свой град. Плановете за анексиране на Алепо винаги са съществували, особено след началото на гражданската война в Сирия. Голяма част от отрядите, които воюват в Сирия, т.нар. опозиционни или терористични, са ориентирана към Турция. На първо място това са «Джебхат ан-Нусра». Оттам те получават необходимата помощ. Затова, когато възникнаха проблемите със снабдяването на Алепо от територията на Турция и беше прекъсната магистралата Алепо-Азаз, то картите на турците бяха открити и хвърлени на масата. Те говорят за пряко анексиране на северна Сирия, първата им точка е завземането на Алепо — втори по големина град в Сирия», — каза Багдасаров.

 

За провеждането на операцията, според него, близо до границата със Сирия са съсредоточени значителни военни части.

 

«На границата със Сирия Турция има достатъчно много въоръжени сили. Това е 2-ра полева армия и 6-ти корпус. Това са от 30 до 40 хиляди човека, голям брой танкове и авиация. Т.е. военните сили са достатъчни, за да се осъществи нахлуване в Сирия, те там вече се намират в буферна зона, но на този етап това е войска със специално предназначение. При това от сирийско-турската граница до Алепо има не повече от 40-45 километра».

 

Според него, ако турската войска влезе в Сирия, то едва ли вече ще я напусне.

 

«Ирак ги помоли да напуснат, но те не мръднаха. Дори два пъти президентът на САЩ Обама звъни на Ердоган. Но те останаха така, както си бяха — в Ирак. Те чакат щурма към Мосул, за да участват в него, защото към Мосул също имат претенции. Да, между Турция и САЩ назряха големи проблеми по отношение на кюрдите. Ердоган започна да се изказва абсолютно рязко по отношение на САЩ, а САЩ — по адрес на Турция. Турция — това не е съвсем управляема държава. Ероган не бива да се недооценява. Така че има вероятност нахлуването да стане факт, а речта на Давутоглу пред съпартийците му само потвърждава това. Той в прав текст каза какво ще направи Турция. Да, нахлуването на Турция в Сирия е само въпрос на време», — завърши Багдасаров. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;