Доналд Тръмп не би молил Путин да застави Асад да напусне поста си, защото не е ясно, кой ще го замени. Това каза кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръм в интервю за телевизионния канал CBS. Той заяви също, че Русия трябва да продължи да нанася адиоударите си, в това число и срещу позициите на въстаниците, които подкрепят САЩ.

 

Водещ: За Сирия в момента не се говори много, но ситуацията там е…

 

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ: Ужасна.

 

Водещ:…ужасяваща. Нашият министър на отбраната Аштън Картър в момента е в Брюксел. Утре там ще се състои среща на лидерите на различни страни, в това число и арабски, той ще ги помоли и те да направят приноса си. Те заявяват, че САЩ трябва в по-голяма степен да се проявят като лидер, за да можем да изпратим там сухопътни сили. Трябва ли да правим това?

 

Доналд Тръмп: Вие знаете, че в Сирия ситуацията е съвършено различна. Виждате какво се случва там. Аз считам ИД за много важен проблем. И много се радвам, че Русия нанася удари по ИД. Считам, че това трябва да продължи.

 

Водещ: А знаете ли какво прави Русия в Сирия? Тя нанася удари по групите, които подкрепяме ние.

 

Доналд Тръмп: Разбира се. А ние защо ги подкрепяме? Ние дори не знаем какви са тези хора. Аз разговарях с генерали и ми казаха, че ние им даваме оръжие, което струва милиарди долари. Даваме го на хора, за които не знаем абсолютно нищо…Даваме всички тези пари, цялото това снаряжение на хора, за които не знаем нищо. Те, вероятно, са по-лоши от Асад. Асад не е невинен младенец. Той не е добро момче. Но тези хора, които ние подкрепяме? Всичко се повтаря. В Либия…

 

Водещ: По същия начин говори и президента Обама. Той казва, че ние не знаем в чии ръце попада това оръжие…

 

Доналд Тръмп: Виждате ли, ние си нямаме ни най-малка представа…Тогава защо го правим? Той им дава много оръжие. Ние подкрепяме хора, които искат да свалят Асад. Русия и Иран, който сега се превърна във важен играч в региона — ние му дадохме този статус, — подкрепят Асад. Ние трябва да се избавим от ИД. Ние трябва да се избавим от хората, които режат глави.

 

Водещ: Вие казвате, че сте в добри отношения с Путин или между вас биха били добри отношенията?

 

ДТ: Мисля, че бих имал много добри отношения, но кой знае?

 

Водещ: Бихте ли могъл да убедите Путин да застави Асад да напусне поста си?

 

ДТ: Не считам, че това е важно. Ако се избавят от Асад и свалят правителството му, кой ще заеме неговото място? Хората, които ние подкрепяме? И тогава ще имаме ситуация от рода на Либия, така ли е?

Вижте какво стана с Кадафи. Ох, трябва да се избавим от Кадафи , казваха тогава. Е, погледнете сега какво стана, когато го свалихме. Погледнете какво стана, когато се избавихме от Садам…

 

Водещ: Т.е. Вие считате, че напразно убиха Кадафи?

 

ДТ: Да, това беше абсолютно грешно решение. Погледнете какво става в Бенгази. Бенгази е най-малкото…Погледнете какво се случва там. Просто бардак. Никой за никого не знае нищо…

 

Водещ: Т.е. Вие заявявате, че свалянето на Кадафи и Садам Хюсеин е било грешка?

 

ДТ: Ако нашите политици бяха отишли на плаж да се наслаждават на слънчицето, сега положението ни щеше да бъде по-добро, отколкото е в действителност.

Садам Хюсеин не беше добро момче, но той убиваше терористите. Сега Ирак стана Харвард за терористите. Искате да бъдете терорист? Заминавайте за Ирак, те ще ви научат. Садам Хюсеин беше лошо момче, но той, освен всичко останало, блокираше Иран. А веднага щом вие избихте този сегмент, всичко това…Аз, между другото, говорих за това през 2003-2004 година. Тогава бях против войната. Предупреждавах, че в Близкия Изток ще настане пълен хаос.

 

По-рано терористите се сражаваха, но не можеха да мръднат от мястото си — три метра насам, три метра натам и обратно. А сега Близкият Изток е напълно дестабилизиран, защото ние избихме главния блокиращ елемент за терористите.

 

В ефир на 10 февруари 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;