Срещата на главата на Руската православна църква Негово Сетейшество Партиарх Кирил на Москва и цяла Русия и главата на Римо-католическата църква Папа Франциск, ще се състои на фона на непрекъсващите гонения, на които са подложени християните най-вече в Близкия Изток.

 

Руската православна църква остава най- голямата сред Поместните православни църкви в света. Римо-католическата църква- най-голямата от всички съществуващи християнски църкви.

23

«Готвената дълго време среща на предстоятелите на Руската православна и Римо-Католически църкви ще бъде първа в историята и ще ознаменува важен етап в отношенията между двете църкви»— каза пред журналисти председателят на Отдела за външни църковни връзки митрополит Волоколамский Иларион, който зачете съставения съвместно от двете църкви  релийз:» Московска патриаршия и Светия Престол желаят това събитие да бъде знак за надежда за всички хора с добра воля»

 

Срещата носи особено значение на фона на изострянето на международното напрежение, отбеляза кардинал Валтер Каспер, председател на папския съвет по съдействие на християнското единство.

 

 

«Изключително важно е, тази среща да се случи сега, когато в света има толкова много проблеми. От взаимодействието на двете църкви много зависи понататъшното регулиране на международните въпроси»- каза йерархът.

 

По негово мнение, още е преждевременно да се говори за възможно пътуване на Папа Римски Франциск до Русия.

 

» Това е важна стъпка, предстои да се измине много важен път за сближаването на двете църкви»- отбеляза Кардинал Каспер.

 

Срещата на Патриарха на Москва и цяла Русия с Римския Папа се е подготвяла 20 години.

 

» Срещата се подготвя отдавна. През 1996 и 1997 се водиха интензивни преговори за организация на среща със светейшия патриарх Алексей  II»,- каза председателя на Отдела за външни църковни връзки митрополит Волоколамский Иларион.  Преговорите обаче прекъсват заради отсъствието на възможност да се договорят по някои въпроси.

«Касаеше се за гръко-католиците и прозелитизма на католическите мисионери на каноничната територия на Московска патриаршия»- припомни той.

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;