Разширяването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа е в съответствие с военната доктрина на САЩ, насочена към сдържането на Русия, действията могат да стимулират към още по-голяма агресивност от страна на Турция, която ще почувства така подкрепата на алианса, считат експерти.

 

В Брюксел в сряда започна заседание на Съвета на НАТО на ниво министри на отбраната, на което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО ще засили значително източния си фланг и ще увеличи присъствието си в източното Средиземноморие и Черно море.

 

Генералният секретар на алианса съобщи, че САЩ са взели окончателно решение да увеличат присъствието си в Европа чрез ротация  на бронетанковите и механизираните части.

 

Според вестник Daily Telegraph, «в рамките на този план от 500 до 1000 войници от САЩ, Великобритания и Германия могат да бъдат изпратени в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и България».

 

В изгода на Вашингтон

 

Разширяването на НАТО на изток служи само и  единствено на интересите на САЩ и напълно съвпада с обновената военна доктрина и стратегия за националната сигурност на САЩ, които обявиха Русия за свой главен противник в еднополярния свят, начело на който стои Вашингтон.

 

Американците зададоха вектора на всички свои послушни марионеки, сателити и съюзници — те им заявиха, че никакъв многополюсен свят няма да има, заплюха си териториите им и тропнаха по масата, че настоящият световен ред ще бъде несъкрушим и само техен. Затова обявиха Русия за свой главен враг. Ерго, това се отнасяше и за съюзниците им. Те също, ако вече не са го направили, ще трябва да го признаят официално — че Русия е И техен главен враг.

 

Военната стратегия на НАТО фактически отдавна е задължителна за всички страни-членки. Де-факто тези държави нямат своя национална военна стратегия.

 

Тези дни стана въпрос и за Артктика. Щом стана ясно, че Русия ще възстанови военната си мощ в този регион, САЩ нададоха отчайващо висок крясък, че Москва се опитва да отнеме от всички Артктика и Северния морски път. А там вървят сериозни военни приготовления от страна на САЩ, Канада и Норвегия.

 

Подобни тенденции се наблюдават в Балтика и Полша, където се създават военни обекти и бази, а също и в други европейски страни, където САЩ активно доставят въоръжение, в това число ядрено.

 

Добавяйки към това подкрепата към Украйна и Турция, получаваме изострена стратегия срещу Руската Федерация, насочена към въоръжен конфликт, към голяма война, към световна война, в това число информационна.

 

Дори тези мерки, които Русия предприема за гарантиране на собствената си сигурност, вече наричат агресия.

 

Затова Русия трябва да активизира своята политико-дипломатическа дейност, да използва Съвета за сигурност към ООН, ОБСЕ, другите регионални организации и да търси по-често съюзниците си от Китай и Индия, защото ако Западът сложи чертата на Русия, те са следващите.

 

Изявленията за укрепване на източния фронт на НАТО и засилване на присъствието на алианса в източното Средиземноморие и Черно море ще се превърнат и в стимул за още по-нагло и агресивно поведение на Турция. В същото време заплахата за целия свят в лицето на ИД си остава.

 

Спомнете си как грузинската бандитска власт нападна Осетия, а това се случи, защото в Черно море американците чрез присъствието си дадоха да се разбере, че те разбират и подкрепят действията на бандитите.

 

САЩ и Западът като цяло се опитват да натегнат военната и военно-морската обстановка не само на запад, но и в района на Тихия океан — там върви сценарий с участието на Китай около спорни острови, съвсем целенасочено спретнат сценарий. Тези действия са свързани с опитите на НАТО и САЩ да докажат на себе си и на света, че «само те са способни да направят какво и да е сериозно в света».

 

Всички тези изявления се правят, обаче, от безсилие. Те разбират, че Русия и Китай вече не се стресират от тяхната истерия.

 

За съжаление САЩ и техните сателити от НАТО си измислят една заплаха след друга, вместо да помогнат на Русия да разгроми огромния враг на цялото човечество — ислямския тероризъм.

 

Да, ситуацията е както по времето на Втората световна война — докато реалната заплаха произлизаше от фашистка Германия, западните държави, в това число и САЩ,  се опитваха да внушат на целия свят, че главната планетарна заплаха е СССР.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;