Встъпването на Черна Гора в Нато е изкуствено решение, което няма да добави безопасност- заяви руският външен министър Сергей Лавров.

 

 

» Ние бяхме сигурни, както и всички, които замислят такава стъпка, че това е изкуствено решение, и никаква безопасност не би прибавило за натовците такова решение.

 

Обяснения от рода, че това е желание на черногорския народ, се разбиват моментално в аргумента, че, ако това действително е така, защо не се проведе референдум. Категорично се отказва провеждането на реферндум, защото знаят, че по-скоро, народът, който Нато бомбардира едва преди няколко десетилетия, все още не е забравил това и едва ли би възприел с ентусиазъм подобна идея от ръководството  на страната си, защото присъединяването към Нато не би заличило следите от престъпленията»— заяви Сергей Лавров в интервю за изданието «Московский комсомолец».

 

3

 

По думите на Лавров, самият факт, че Нато безогледно продължава да се движи на Изток, говори за пълното игнориране на обезателствата, поети след разпадането на Съветския Съюз, че такова разширяване няма да се случва, че няма да се разполага военна инфраструктура на териториите на новите страни членки на алианса( и въпреки даваните заврения, разширяването стана реалност).

 

« Това беше неправда, която лидерите от западния свят произнесоха, сложиха на хартия, поставяйки подписите си под нея, която категорично не искаха да изпълнят. Когато ние предложихме да се направи тезис за неделимостта на сигурността, която да е с юридическа обвързаност, те категорично дадоха отрицателен отговор»- отбеляза руският първи дипломат

 

Сергей Лавров отбеляза, че създаването на изкуствена ситуация с раздуването на митовете за «руска заплаха»,

имат за цел да оправдаят съществунето на военния алианс и о=усвояването на геополитическо пространство близо към Русия.

 

 

» Ние виждаме всичко това. И те прекрасно разбират, че сме наясно, но се правят на наивни, включително и по темата с ПРО, която заедно с разширяването на Нато, е още един дестабилизиращ фактор за глобалната стабилност, и нарушава глобалните паритети»,- каза още руският външен министър

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;