Отношенията между близките съюзници — САЩ и Турция значително се изостриха. В сряда президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че политиката на САЩ по отношение на сирийските кюрди е довела до «реки от кръв».

 

«Ей, Америка, вие никога не ги признахте за терористи, затова в региона сега се проливат реки от кръв», — цитира думите на Ердоган Agence France-Presse.

 

«Колко пъти ви питах: с нас ли сте или с терористичната организация ПДС (Партия на демократичния съюз, водеща кюрдска организация, бел.ред.)? Що за партньорство е това вашето — не е ясно, — заяви турският президент. — Независимо от това, че ние сто пъти им (на САЩ) обяснявахме, те и до днес казват: «Това не са терористи». Но това са чиста проба терористи».

 

По-рано посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас бе извикан във МВнР на Турция  във връзка с изказванията на официалния представител на Държавния департамент Джон Кирби за Силите на народната самоотбрана — бойното крило на сирийско-кюрдската партия ПДС. Кирби заяви, че Вашингтон «не счита СНС за терористична групировка и ще продължи да ги подкрепя».

 

Анкара счита, че ПДС е свързана със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан, действаща в турските региони, населени с кюрди.

 

«И как да ви се доверим след всичко това?»

 

Преди броени часове турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че САЩ трябва да направят избора между Турция и ПДС, която била свързана с РПК.

 

«Нима може да има подобно разбиране, че Ислямска държава е лоша терористична организация, доколкото тя е радикална, а РПК и ПДС да са по-добри от нея, защото те са марксистко-ленински? Всички те са терористични организации и не може да се каже коя от тях е по-добра», — заяви Чавушоглу.

 

Министърът на външните работи на Турция говори с думите на Ердоган.

 

«САЩ трябва да решат — кой е техен партньор по въпроса за ИД и по въпроса за Сирия — ние или терористичните организации?», — призова Чавушоглу.

 

Наистина, темата за сирийските кюрди за пореден път стана първа точка от дневния ред по време на визитата на вице-президента на САЩ Джозеф Байдън в Турция в края на януари. Турският премиер Ахмет Давутоглу и неговите съветници показаха карти от сирийско-турската граница с отбелязани на тях места, в които сирийските кюрди уж предоставят оръжие на РПК. Но очевидно Вашингтон не бърза да се вслуша в призивите на Анкара.

 

Миналата неделя Ердоган изрази възмущението си от визитата на специалния представител на Барак Обама в международната коалиция Брет Макгърк при кюрдските опълченци, защитаващи сирийския град Кобани.

 

Посланикът на Обама «посещава Кобани по време на женевските преговори и награждава т.нар. генерал на кюрдите? И как можем след това да им се доверим?», — цитира възмущението на Ердоган Associated Press. 

 

«Готови сме да бомбардираме американските съюзници»

 

Непримиримата позиция на Анкара (която, апропо, заплаши да бойкотира мирните преговори в Женева, ако на тях бъдат поканени представители на кюрдския «Демократичен съюз») в последно време предизвиква твърдата критика на Вашингтон.

 

Тези дни Wall Street Journal съобщи, че, според мнението на американски официални лица, турската позиция по отношение на кюрдите е една от главните пречки към политическото регулиране на сирийския проблем и пречи в борбата срещу ИД.

 

«Нарастващата враждебност на Турция към кюрдските бойци в Сирия — най-ефективният съюзник на САЩ в борбата с ИД — подрива усилията към по-интензивните бойни действия срещу екстремистката групировка», — съобщиха американските чиновници за изданието.

 

Представителите на САЩ отхвърлиха обвиненията на Анкара по адрес на сирийските кюрди.

 

В отговор на изявлението на Давутоглу и неговите съветници американците заявиха, че тяхното разузнаване внимателно следи ситуацията и не е открила никакви доказателства за контрабанда на оръжие, което още веднъж доказва, че сирийските кюрди са съсредоточили усилията си към битка с ИД. Но, както отбелязва Wall Street Journal, турските лидери не променят становището си.

Нещо повече, «след срещите турските официални лица съобщили на изданието, че са готови да бомбардират американските съюзници в Сирия, ако доставките на оръжие продължават».

 

Това са накратко «митарствата» на Ердоган в близките дни.

 

Утре те продължават.

 

Ще ви държим в течение.

 

Ердогане, свиквай — Кюрдистан ще го бъде, а новата Османска империя — НЕ.

 

Това подсказва диалектиката на общественото развитие.

 

Т.е. или се съобразяваш с диалектиката, т.е. със здравия разум, или почти след малко отиваш в канафката на историята.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;