Ако вземем за отправна точка казуса, който стои пред Америка «ДА» или «НЕ» по отношение на кюрдите в сирийския конфликт, то имаме основания да считаме, че в Сирия САЩ разчитат доста на сирийските кюрди.

 

Ясно е, че САЩ са врагове на Асад. Правителствената армия на официален Дамаск действа с пълната подкрепа на ВКС на Русия, при това доста успешно.

 

В същото време в Сирия  действа и кюрдското опълчение — то воюват срещу всички организации, които влизат в Ислямска държава. И по тази причина САЩ, без значение дали им се иска или не им се иска, се оказват на страната на кюрдите, което от своя страна предизвиква истеричното възмущение на Анкара.

 

Ердоган си позволи да постави ултиматум на Русия — «Спрете бомбардировките».

 

Но кой си ти, Ердоган, та си позволяваш да поставяш ултиматуми на Русия?!

 

Той си позволи да прави същото и със САЩ — те поискаха да прегради границата си със Сирия, а той каза — йок, за целта искам вишки през 3 метра, супер модерна наблюдателна техника, пари и ала-бала в тоя дух.

 

Позволи си да шантажира и Европа — не ще вече 3 млрд евро за три години, а иска 3 млрд евро на година за мигрантите, в противен случай щял да ги стовари с автобуси на границата на Българи и Гърция.

 

Ако е умен Ердоган, той няма да развали отношенията си със САЩ, както направи това вече с Русия.

 

Защо?

 

Защото ще се окаже сам срещу всички, затова.

 

Обърнете внимание — няма нито една съседна страна, с която Ердоган в последно време да не се е скарал.

 

Русия също исторически винаги е подкрепяла кюрдите, но това няма да послужи като повод за сближаване със САЩ.

 

Спомнете си за последните изявления на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и неговия заместник Михаил Богданов, отговарящ за близкоизточната политика.

 

До последния момент те заявяваха следното: Русия не е имала никакви официални отношения с различните кюрдски партии и формирования. В Москва се открива представителство на кюрдите (в сряда в Москва имаше церемония по откриването на представителство на Сирийски Кюрдистан) — е, едва от този момент нататък вече може да тече «списъчния състав» на официалните отношения между двете страни.

 

Както знаем, кюрдите се нуждаят най-вече от оръжие.

 

Ерго, по този въпрос ще има договорка.

 

Представителството на сирийските кюрди в Москва вече означава старт на официалните отношения, защото до този момент това са били де-факто неофициални визити.

 

И все пак, главният въпрос е такъв: имат ли намерение американците и по-нататък да подкрепят Ердоган или ще започнат да подготвят вариант за вътрешна трансформация в Турция.

 

Емоционалните изявления на Ердоган издават нервност във висша степен.

 

Защо така с нервите?

 

Защото Ердоган се оказа в изолация. Причините за това са в политиката му: тя е основана на изнудване, провокации, шантаж…, а всичко това въобще не съответства на световните стандарти. На Османистките може и да съответства, но на стандартите на 21 век — не.

 

А американците подкрепят кюрдите, за да осъществят проекта си — революция отдолу. Те предварително знаят, че тя ще предизвика взрив.

 

САЩ залагат на нова карта в Близкия Изток.

 

Те вървят към съзнателна трансформация.

 

В момента по следните въпрос Русия и САЩ работят в тандем — по иранската програма, по женевските преговори, независимо, че сложността там е голяма.

 

А Турция и Саудитска Арабия са изхвърлени от този процес. С тях вече не се консултират. Всичко се решава на ниво Москва — Вашингтон.

 

Оттук произтичат и изявленията, че уж Саудитска Арабия и Турция са готови на сухопътна война в Сирия — най-обикновен блъф!

 

Ерго, Западът жертва своя южен съюзник — Турция.

 

Изненадващо е защо чак сега Ердоган загря, че ще го изхвърлят от яслата. Имаме предвид факта, че кюрдите имат подкрепата на САЩ и Израел не от вчера…

 

Нещо не случи сега?

 

Вероятно е имало в близкото минало обещания, че т.нар. Кюрдистан ще бъде протекторатна зона на Турция.

 

Вероятно са му обещали на Ердоган, че в тази зона ще влязат Мосул и Киркук, а това означава, че Турция щеше да получи собствени източници на енергия, които и без това не й достигат.

 

Е, сега вече стана ясно, че Ердоган са го излъгали.

 

Този проект вече е абортиран.

 

Но не е абортиран другия проект — революцията отвътре. Затова в Турция в момента ври и кипи в зоната на кюрдите.

 

Ердогане, това е, пич, османистки.

 

Най-големият лъжец в близост до Европа се оказа излъган.

 

Хо-хо-хо и бутилка ром, както се пее в една пиратска песен.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;