Решението на ръководството на НАТО да разшири присъствието си в източна Европа може да се превърне в дългосрочна стратегия и да доведе до ръст на напрежението в отношенията между алианса и Русия, заяви завеждащият отдел европейска сигурност към Института за Европа към РАН Дмитрий Данилов.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда, че министрите на отбраната на 28-те страни-членки на НАТО на срещата си в Брюксел са одобрили предложението за засилване на военното присъствие на алианса в източна Европа, в източното Средиземноморие и Черно Море.

 

«Това е много неприятно, защото е налице не някакво си натрупване на отделни контингенти на силите на НАТО в един или друг регион, в това число около руските граници. Става дума за преформатиране на военната активност на НАТО за военно-политическо сдържане на Русия», — отбеляза Данилов.

 

«Това е много сериозно, защото подобни решения не носят краткосрочен характер. Зад тези решения стоят сериозни бюджети», — подчерта експертът.

 

Според Данилов, в тази ситуация Русия трябва да реагира адекватно, което на свой ред ще доведе до увеличаване на взаимните рискове.

 

«В тази ситуация,  разбира се, не бива да изключваме непреднамерени инциденти, да не говорим за провокациите, подобни на свалянето на руския самолет или не където трябва изстреляни ракети», — счита специалистът.

 

«В последно време учебно-боевата подготовка на Русия и НАТО в голяма степен се осъществяват в синхрон, т.е. маневрите се провеждат в близки райони. Това означава фактически допир на двете военни машини», — подчерта Дмитрий Данилов.

 

Тагове: ; ; ; ; ;