Документът » Република Молдова- приоритет на политиката на Румъния», разработен от румънската Национал-либерална партия, стана отражение на румънската политика, целяща унищожението на Молдова като държава, смята лидерът на партията на социалистите в Молдова Игор Додон.

 

 

Документът  » Република Молдова- приоритет на политиката на Румъния», публикуван от сенатор Виорел Бадя и професор Раду Карп,  представлява план за сливането на двете страни- предвиждащ сливане на иконимиката, инфраструктурата, образователната система, църквите и средствата за масова информация в Румъния и Молдова, а също и създаване на обща полиция и жандармерия.

 

15

 

 

Инициативата на Национал-либералната партия (НЛП) на Румъния представлява сериозна заплаха за националната сигурност на Молдова.

 

 

Планът разработен от ръмънската НЛП, която до избирането на президента беше оглавявана от Клаус Иоханнис, с този документ  » Република Молдова- приоритет на политиката на Румъния»,  който предполага сливането на две отделни суверенни държави в името на една формална цел- интеграцията на Молдова в Европейския Съюз. Документът е разделен на няколко глави, и е ориентиран на подкрепянето на Молдова по пътя на евроинтеграцията от страна на Румъния.

 

 

20

 

Двете страни имат различен статут: Румъния е член на Нато, а Молдова е неутрална държава.

 

» Подобен документ представлява заплаха за националната сигурност на Молдова. И това, за съжаление показва, че нашите съседи, на национално ниво водят политика нацелена на унищожаването на Молдова като държава. И даже вече не се прикриват под всякакви ружественни програми, като обмен на студенти или хуманитарна помощ»- заяви  Игор Додон

 

Лидерът на социалистите в Молдова подчерта, че опитите за насилствено обединение между Молдова и Румъния ще доведат до конфликт.

 

« Това всички трябва да го разбират. Болшинството граждани на Молдова са и винаги ще бъдат против подобно обединение. Населението на Молдова не се е поддавало на тези провокации«- отбеляза Игор Додон.

 

Очаквайте подробности по темата.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;