Национал-либералната партия (НЛП) на Румъния, която преди избирането на поста президент на страната бе оглавявана от Клаус Йоханис, е подготвила документ «Република Молдова — приоритет на Румъния», който представлява план за фактическото обединение между двете държави на базата на твърде формална цел — интеграция на Молдова с ЕС.

 

Документът е разделен на няколко глави и уж цели подкрепа на евроинтеграцията на Молдова от страна на Румъния. Но в текста на разработената от НЛП инициатива ясно са очертани стъпките за обединението на медийното пространство, икономиката, социалната политика, инфраструктурата, образователните системи на Румъния и Молдова. В другите общи насоки влизат граничните, полицейските и жандармеристките структури.

 

«Това е политически документ, чийто основни теми са укрепване на идентичността на румънците от двата бряга на Прут, повторното обединение на медийното пространство, културното пространство, а също активното привличана на румънски политици, както и на социално-политическия, културния и икономическия живот на двете страни и на първо място Бесарабия», — заяви на пресконференция в Букурещ сенаторът от румънския парламент от партията НЛП Виорел-Ричард Бадя.

«Целият свят видя какво става в Молдова. Това е пълен хаос. Точно в този момент нашият план и много нужен», — подчерта Бадя.

 

В Молдова вече около половин година има антиправителствени протести на лявата опозиция — Партията на социалистите и «Нашата партия», а също дясноцентристката платформа DA. Исканията на протестиращите са — оставка на правителството, разпускане на парламента, провеждането на предсрочни избори, промяна на Конституцията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;