След двудневната среща на министрите на отбраната на страните- членки в Нато, която се проведе в Брюксел на 10 и 11 февруари, министърът на отбраната на България, Николай Ненчев, коментира излязлата по-рано днес информация за увеличаването на силите и техниката на Нато,изпращането на АУАКС и  до 1000 военнослужещи на територията на страната ни по следния начин:

 

16

 

„На срещата днес не е обсъждано изпращането в страната ни на АУАКС и конкретен брой войници. В публикациите са посочени цифри и факти, които не се базират на дискусиите и взетите решения до момента.

Заявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пресата, както и дискусиите в рамките на Алианса, бяха свързани с възможностите за повишаване на сигурността в Източна Европа.

Широко известен факт e, че на срещата на Върха на НАТО в Уелс през 2014 г. бяха взети решения, насочени към гарантиране сигурността на съюзниците. След ескалацията на военните действия в Сирия, НАТО откликна позитивно на молбата на Турция за засилване на мерките за гарантиране на сигурността й, в т.ч. и чрез използване на АУАКС.- коментарът е публикуван  на сайта на министерството.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;