Националният съвет за телевизия и радио в Украйна забрани излъчването в страната на 15 руски кабелни телевизионни канала, съобщи пресслужбата на Националния съвет в четвъртък.

 

«От списъка на чуждестранните програми, разрешени за ретранслиране в Украйна, са отстранени 15 руски телевизионни канала…Решението е прието в резултат на мониторинга над телевизионните канали, които се ретранслират в кабелните мрежи в Украйна и влиза в сила месец след публикуването му», — се казва в съобщението.

 

Според решението на съвета, под забрана са следните руски телевизионни канали: «Совершенно секретно», «Кто есть кто», «Шансон-ТВ», «Парк развлечений», «Мир сериала», «Авто плюс», «Кухня ТВ», «КХЛ», «Наука 2.0», «Моя планета», «Телекафе», «Боец», «Время: далекое и близкое», «Настоящее Страшное Телевидение» («НСТ») и «Сарафан».

 

Според председателя на Националния съвет по телевизия и радио Юрий Артьоменко, основните причини за забраната на телевизионните канали е «нарушаване на законодателството в раздела национална сигурност и законодателството за рекламата».

От съвета поясниха, че става дума за показване в ефир на хора, «които създават заплаха за националната сигурност на Украйна».

 

Националният съвет отбеляза, че по време на мониторинга са фиксирали присъствието в ефира на руските телевизионни канали на Михаил Поречников, Иван Охлобостин, Лев Лещенко, Григорий Лепс, «които създават заплаха за националната сигурност» на страната.

 

В списъка влизат още Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Йосиф Пригожив. Присъства също Никита Михалков, Егор Холмогоров.

 

В края на декември 2015 година министерството на културата на Украйна внесе в черния си списък 43 човека. По-късно списъкът се разшири до 83 персони. В обновения списък вече присъства дори боксьорът Рой Джонс-младши.

 

От август миналата година в Украйна са забранени около 400 руски филми и сериали.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;