Ситуацията в Близкия изток не напуска първите страници на световната преса. Целият свят следи с тревога развитието на събитията и се пита, ще доведе ли всичко това до трета световна война.

 

За това съдейства и неадекватната политика на Турция, която подкрепя ислямистките терористи, продължава с тайните си контакти с Ислямска държава, а вече си позволява да шантажира и Европа, заплашвайки, че ще отвори границите си за бежанците и направо ще ги стовари с рейсове в България и Гърция.

 

Но да обърнем внимание върху събитията в Сирия, където днес се развърза един от най-острите възли в близкоизточния конфликт.

 

Провинция Алепо

 

Отбраната на радикалните ислямисти в Алепо започна да се разпада на части. Фронтът в много участъци бе пробит и за метежниците ситуацията зае очертанията на катастрофа, клоняща към пълен разгром.

 

Във връзка с това от град Ариха в провинция Идлиб на помощ на ислямистите бе изпратен крупен конвой, състоящ се от голямо количество бронирана техника, която трябваше да предизвика прелом в бойните действия. Обаче, тази огромна колона така и не пристигна до крайната си цел.

Още на влизането си в границите на провинцията тя беше посрещната от сирийската авиация, която с няколко щурмови удара ги направи на ….кайма, както се казва.

 

Успяха да се скрият само единици бронирана техника, защото на самолетите им свършиха боеприпасите. Според военната сводка, на шосето М-04 Алепо-Латакия, ВВС на Сирия са унищожили над 20 БМП, БТР и САУ.

 

Според информацията, публикувана в сирийските медии, вчера кюрдските отряди за самоотбрана YPG напълно са се доближили да авиобаза Меннах и са започнали бойни действия точно там.

 

Срещу обединеното опълчение на кюрдите са тръгнали формированията «Харакат Ахрар Ал-Шам», FSA и «Джабхат Ал-Шамиах» (Фронт Леванта), които също са създали съюз за отблъскване на настъплението.

Днес сутринта кюрдските активисти съобщиха, че отрядите YPG и SDF, с подкрепата на «Jaysh Ал-Thuwwar», след жесток и продължителен бой, са завзели цялата територия на летището. Тази информация по всяка вероятност е достоверна, защото мас-медиите на ислямистите потвърдиха извеждането на силите си от авиобазата в съседните селища.

 

Значителна роля при завземането на военния обект изигра отново руската авиация, която вчера през целия ден нанасяше удари по позициите на ислямистите, което позволи в края на краищата да се мине без големи загуби при щурма на военния обект.

 

Загубата на военното летище от страна на джихадистите удари сериозно по имиджа на терористите, поставя ги пред опасността да се лишат окончателно от крупната разпределителна база, намираща се в пограничния град Азаза, откъдето екстремистките групировки се снабдяват с оръжие и жива сила от Турция.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;